Wat is rouwverwerking?

Rouwverwerking vraagt om een gedegen aanpak, het is niet niks wanneer u een dierbare verliest. Het is van belang om dit op de juiste wijze emotioneel te verwerken, zonder de juiste verwerking ervaart u moeite om verder te gaan met uw leven.

Het voelt soms wat vreemd om hulp bij rouwverwerking te zoeken, terwijl dat juist enorm de moeite waard is en van grote toegevoegde waarde kan zijn. Een rouwverwerking therapeut kan tips aandragen, of zorgen voor een stapsgewijze verwerking. Heeft een ongeval een dierbare uit het leven gerukt, of vindt u het lastig om te accepteren dat iemand na een kort ziekbed is komen te overlijden? Het zijn normale menselijke reacties, door middel van rouwverwerking kunt u het een plaats geven en verder gaan met uw eigen leven.


Dat gaat stapsgewijs en volledig op uw eigen tempo, een therapeut past zich daar moeiteloos aan aan en zorgt er met de juiste tips en ondersteuning voor dat u zelf tot de verwerking kunt komen. Zoekt u specifiek naar rouwverwerking voor kinderen? De emotionele klap is voor kinderen nog groter, omdat zij emotioneel gezien nog niet volwassen zijn. De tips zijn in een aantal gevallen ook voor hen geschikt, in andere gevallen kunt u specifieke hulp zoeken die zich richt op de kinderen.

Het is in ieder geval van belang om een aantal misverstanden te voorkomen:

  • Rouwverwerking kan langer dan een jaar duren
  • Rouwverwerking bestaat niet altijd uit alleen maar praten
  • Rouwverwerking kan ook samen plaatsvinden
  • Rouwverwerking kent geen vast patroon
  • Rouwverwerking vraagt er niet om door de pijn heen te gaan

RouwverwerkingDe bovenstaande tips geven aan dat rouwverwerking er voor iedereen anders uit kan zien, het is van belang om rekening te houden met die diversiteit. Indien u hulp bij rouwverwerking zoekt kunt u daarvoor gebruik maken van een therapeut. Hij of zij zal proberen na te gaan waarom het u (nog) niet lukt om tot de juiste verwerking te komen. Dit kan bij alternatieve geneeswijzen horen. Houd er overigens rekening mee dat het ook bij iemand die nog niet overleden is mogelijk is om alvast met de rouwverwerking te starten. Ook het verlies van de gezondheid of de ‘mens’ die iemand ooit was kan vragen om rouwverwerking.

Veel mensen roepen dat het vooral van belang is om diegene los te laten, maar dat lukt vaak pas wanneer er een goede verwerking heeft plaatsgevonden. Zorg er dus voor dat u daar op de juiste emotionele wijze mee omgaat en zoek hier hulp bij op het moment dat u er zelf niet uitkomt. Dankzij de verscheidene mogelijkheden en methodes kunt u de behandeling afstemmen op uw eigen voorkeuren. U zorgt voor een goede wijze van verwerking, waarmee u ervoor zorgt dat u emotioneel weer in balans kunt komen, om de volgende stap in uw leven te kunnen zetten zonder uw dierbare uit het oog te hoeven verliezen.

Welke methodes van rouwverwerking bestaan er?

We onderscheiden een aantal verschillende vormen, een therapeut kan u helpen de juiste methode te vinden. Voor veel mensen werkt het bijvoorbeeld goed om een lijstje te maken, met dingen die er spelen in uw hoofd. Door een lijstje te maken heeft u de mogelijkheid orde aan te brengen in de chaos. Vanaf het moment dat er orde bestaat kunt u het stap voor stap aangaan.

Het is van belang om pen en papier te pakken en op te schrijven wat u op dit moment bezighoudt. U zorgt er daarmee voor dat u de zaken als het ware één voor één ‘af kunt strepen’. U komt weer toe aan wat u van plan was, waardoor ook de verwerking kans krijgt om plaats te vinden.

Een andere vorm is gebaseerd op lichaamsbeweging, veel mensen hebben er baat bij om te gaan sporten. Het lijkt misschien wat vreemd, vooral wanneer u een teamsport beoefent. Het is echter juist de sport of beweging die het hoofd even leeg kan maken en er daarmee voor zorgt dat er ruimte komt. Houd er rekening mee dat het niet nodig is om de gedachten aan uw dierbare te verdrukken, na het sporten of bewegen is er voldoende ruimte om actief voor de rouwverwerking te zorgen. Een (alternatief) therapeut kan tips geven voor tijdens het sporten of bewegen, of zorgt er met hulp voor dat u daar op de juiste wijze mee aan de slag kunt.

Voor weer andere mensen werkt het om eens een lekkere douche te pakken, in actie te komen of het huis uit te gaan. U kunt vrolijke muziek draaien of het van u af proberen te schrijven. Een therapeut probeert samen met u na te gaan wat in uw geval het best zal werken, zodat u daarmee aan de slag kunt. Zowel rouwverwerking voor kinderen als rouwverwerking voor volwassenen vraagt om een gepersonaliseerde aanpak, iedereen gaat hier op een andere manier mee om. De rouwverwerking tips zorgen er in ieder geval voor dat u zich op uw gemak kunt voelen, om vervolgens op eigen initiatief over te gaan tot de daadwerkelijke emotionele verwerking van het verlies.

Rouwverwerking fasen

Het rouwproces is voor iedereen verschillend. Soms duurt het maanden, maar wanneer een dierbare is overleden duurt het rouwproces vaak jaren. Toch kun je rouwverwerking in bijna alle gevallen opdelen in vijf verschillende rouwverwerking fasen. Hieronder de vijf fasen op een rij.

  1. Fase van ontkenning en ongeloof
  2. Fase van boosheid
  3. Fase van onderhandeling
  4. Fase van depressie
  5. Fase van aanvaarding

Veel mensen ervaren de vijf fasen niet precies na elkaar. De fasen lopen vaak dwars door elkaar heen en kunnen van dag tot dag verschillen. De duur van iedere fase wisselt sterk.

Rouwverwerking en de uitvaartverzekering

Een uitvaart verzekeringdekt de kosten van een uitvaart, maar dekt een uitvaartverzekering ook de kosten van rouwverwerking? Nee, helaas dekken uitvaartverzekeraars niet de kosten voor rouwverwerking. Echter dekt uitvaartverzekeraar Ardanta wel deskundige hulp, speciaal voor de rouwverwerking van kinderen tot 18 jaar als een gezinslid komt te overlijden, tot € 500.

2 comments

  1. Toen mijn vader overleed, dacht ik er zelf wel doorheen te komen. Ik was ook de enige die het droog hield tijdens de uitvaart. Vervolgens ontwikkelde ik een hardnekkige verkramping in mijn rug die maanden duurde. “Dat is rouw”, zei mijn fysiotherapeut. Dit bracht mij bij dat de rouw er toch echt op een of andere manier uit moet.

  2. Bedankt voor het delen van dit artikel over rouwverwerking. Met name de verschillende fasen vind ik interessant om te onderzoeken. Natuurlijk is ieder proces individueel, maar tips en informatie kan je veel handvatten geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *