Wat is Shiatsu?

Shiatsu, acupressuur of drukpuntmassage is in de eerste plaats een manuele therapie. Met zowel zijn duimen als zijn vingers, handpalmen, ellebogen en zelfs zijn knieën maakt de therapeut meestal draaiende bewegingen. Op die manier wil hij slecht functionerende organen verbeteren, onze algemene gezondheid stimuleren en instant houden.

Acupunctuur zonder naalden

Shiatsu heeft veel weg van het eveneens erg populaire acupunctuur. Bij shiatsu maakt men echter geen gebruik van naalden. Net zoals dit bij acupunctuur het geval is maakt ook shiatsu deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Die gaat ervan uit dat niet de ziekte, maar de persoon als geheel moet aangepakt worden. De behandeling van dezelfde ziekte verschilt van persoon tot persoon en wordt dus individueel aangepakt.

Holistische therapie

Shiatsu maakt deel uit van de holistische therapieën waarbij vaak met energiepunten, energiebanen of meridianen wordt gewerkt. In zo een holistische therapie worden lichaam en geest niet apart, maar als één geheel beschouwd. Daarbij wordt niet alleen het zieke of het slecht functionerende lichaamsdeel of orgaan behandelt. Bij het stellen van een sluitende diagnose wordt even goed rekening gehouden met zowel de achtergrond als met de levensstijl van de patiënt.

Natuurlijke levenswijze

Shiatsu stimuleert lichamelijk herstel en volledige genezing. Op die manier beschikken we weer over voldoende energie die ons lichaam zijn evenwicht bezorgt. Shiatsu zorgt voor het succesvol behandelen van allerlei vervelende ongemakken en aandoeningen, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Zo brengt deze therapie ons dichter bij onszelf. Shiatsu duwt ons in de richting van een gezonde en natuurlijke eet-en levenswijze.

Met energie als basis

wat is shiatsuIn de Oosterse geneeskunde draait alles rond de onze voorraad energie. Die energie is het resultaat van een constante wisselwerking tussen yin en yang, donker en licht, nacht en dag en tussen de maan en de zon. Volgens het het uitgangspunt van de Oosterse geneeskunde bestaan wij uit energie. Onze energievoorraad wordt sterk beïnvloed door wat we dagelijks eten, door een juiste ademhaling en een natuurlijke levenshouding. Er bestaat dus weinig verschil tussen shiatsu en Chinese acupunctuur. Beiden hebben dezelfde energiekanalen als basis. Acupunctuur behandelt de meridianen met naalden. Bij Shiatsu werkt de therapeut niet met naalden maar met zijn handen, knieën en ellebogen.

Kennismaking

Een sessie bij de therapeut duurt maximaal één uur. Bij de eerste afspraak wordt veel tijd vrijgemaakt voor een verkennend intake gesprek. Daarmee hoopt de therapeut een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen over de klacht(en), de achtergrond en de levenswijze van de patiënt. Eens voldoende informatie verzameld, volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek naar de kwaliteit van de meridianen en de gezondheid van de pols en de buik.

De behandeling

Eens deze voorbereiding achter de rug, wordt met de behandeling gestart en naar je reacties gepeild. De keuze van de behandelingsmethode is afhankelijk van je klachten die tijdens het kennismakingsgesprek of tijdens de behandeling bekend worden. Vaak adviseert de therapeut om je eet- en leefgewoonten aan te passen. Tijdens een behandeling beschikt de hij over verschillende technieken zoals:

  • De triggerpoint therapie: gaat in de eerste plaats over de samentrekking van een klein gedeelte van een spier. Triggerpoints ontstaan vaak door overbelasting, als gevolg van een trauma of is het gevolg van vermoeidheid. Het bekendste symptoom van een triggerpoint is de vaststelling dat de pijn voelbaar is op een andere plaats. Dat staat bekend als uitstralende of afgeleide pijn. Met deze therapie wil men eventuele triggerpoints opzoeken en behandelen
  • Moxa therapie: hierbij maakt men gebruik van een brandend staafje Artemisia kruiden. Dat wordt boven bepaalde punten op de meridianen gehouden tot de warmte erop inwerkt. Op die manier slaagt men erin sommige aandoeningen te voorkomen of te behandelen
  • Cupping therapie: tijdens deze behandeling wordt een glazen kop op het huidoppervlak geplaatst en vacuüm gezogen. De therapeut wil zo de wind en koude die in het lichaam van de patiënt aanwezig is verdrijven en de bloedstagnatie en pijn behandelen. Na de behandeling is vaak een rode vlek op de behandelde huid zichtbaar. Die verdwijnt spontaan na enkele dagen en vanaf dat moment ervaar je verbetering
  • Jin-shin do: is een milde vorm van acupressuur. Bewees vooral zijn doeltreffendheid bij de behandeling van psychische klachten. Men maakt hier gebruik van de vingerdruk techniek. Samen met het combineren van verschillende acupressuur punten is deze therapie van Japanse oorsprong. Werkt vooral spier ontspannend, zorgt voor een betere ademhaling, brengt rust en ontspanning
  • De Dorn methode: is vooral effectief bij het wegwerken van verschil in beenlengte, en bij het rechtzetten van bekken en rugwervels. Terwijl de patiënt allerlei bewegingen uitvoert, speelt de therapeut hier een corrigerende rol. Deze oefeningen kunnen door de patiënt ook thuis worden uitgevoerd
  • Kinesiotape: is een vrij recente en huidvriendelijke tape met dezelfde kracht als onze huid. Hij zorgt voor een beter doorbloeding en verlaagt de druk zodat de pijn vermindert. De tape is waterbestendig en kan dus enkele dagen op zijn plaats blijven zitten. In tegenstelling met de huidige sporttapes, worden bij dit nieuw soort tape de bewegingen van het getroffen gewricht niet beperkt. De sporter kan dus tijdens zijn herstelperiode blijven bewegen

De stoelmassage

Dit is een meer eenvoudige en minder lang durende versie van de klassieke Shiatsu massage. Deze stoelmassage werkt preventief om vooral spanningsklachten als gevolg van stress of van een slechte werkhouding te voorkomen. Deze massage zorgt tijdens een behandeling van gemiddeld twintig minuten voor rust en ontspanning. Vooral dan van je nek, schouders, rug, hoofd, handen en armen. Tijdens de behandeling neem je aangekleed plaats in een speciaal voor deze massage ontworpen stoel. Die geeft alle ledematen maximale ondersteuning. Tijdens de stoelmassage oefent de therapeut druk uit op een reeks acupressuur punten die onze interne energiehuishouding verstoren. Verder mobiliseert hij ook onze spieren en gewrichten. Eventuele blokkades worden opgeheven en de doorbloeding gestimuleerd. De stoelmassage ontspant spieren, gewrichten en andere lichaamsdelen die sterk onderhevig zijn aan stress of een verkeerde werkhouding.

Lees meer over Shiatsu:

Voor wie is een shiatsu massage goed geschikt?
Hoe ziet een Shiatsu behandeling eruit?
Shiatsu in Nederland bezig met een opmars
Vergoeding shiatsu


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

2 comments

  1. Hein Strijbosch

    Hoe staan huisartsen ten opzichte van shiatsu?

  2. Aida Swaanenburg

    Mijn zoon heeft al 4 jaar last van slapeloosheid , heeft apnea en en heeft al anderhalf jaar een burn-out. De GGZ vindt zijn klachten niet voldoende voor behandeling, voor zijn slapeloosheid krijgt hij na anderhalf jaar wachten een behandeling bij de slaap poli waarbij er een keuze wordt gemaakt tussen medicatie of cognitieve behandeling ( wacht nog steeds op een afspraak voor behandeling). Mijn vraag is of hij gebaat is bij shiatsu massage. Hij heeft allerlei klachten waaronder oor suizen, vaak hoofdpijn en spierpijn en oververmoeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *