5 handige tips bij het starten van je eigen alternatieve geneespraktijk

Grootse plannen om je eigen praktijk in alternatieve geneeswijzen te starten? We hebben vijf handige tips voor je die je ongetwijfeld kunt gebruiken!

eigen praktijk starten

 1. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

‘Ja – dat mijn eigen praktijk moet inschrijven bij het handelsregister, had iedereen me wel kunnen vertellen!’ Dat kan kloppen, maar we wilden het toch even vermelden. Voornamelijk vanwege een constatering van het minsterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Volgens hen staan zorginstellingen, waartoe jij straks ook behoort, doorgaans niet ingeschreven bij de KvK. De exacte reden daarachter – die weten we niet. Maar wees in ieder geval de slimste en doe het wel, al is het om problemen achteraf te vermijden.

2. Schrijf je óók in bij het BIG-register

Inschrijvingen in het BIG-register zijn dan weer niet voor iedereen verplicht, maar wel voor jou. ‘Waarom?’ Omdat je een beroep in de individuele gezondheidszorg gaat uitoefenen, daarom. BIG staat dan ook voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg.

Het BIG-register heeft als functie het bewaken van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Je moet namelijk aan vakspecifieke eisen voldoen, wil je in dit register terechtkomen. Je kunt deze op de website van BIG per branche bekijken.

3. Verdiep je in de zorgtarieven

Ondernemers zijn doorgaans vrij om hun eigen tarieven te bepalen, maar voor zzp’ers in de gezondheidszorg, en dus ook ondernemers met alternatieve geneespraktijken, bestaan andere regels. Check daarom altijd wat je maximale zorgtarieven voor jouw vakgebied zien. Deze vind je op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza).

4. Verdiep je in de Wet Toelating Zorginstellingen

‘Moet ik me nóg meer verdiepen?’ Ja – helaas wel. Nieuwe start-ups in de zorg moeten nu eenmaal een bepaalde wet- en regelgeving voldoen. Je volgende stop in het starttraject is de Wet Toelating Zorginstellingen – de WTZi. 

De WTZi waarborgt, net als je inschrijving in het BIG-register, de kwaliteit van de zorg die je gaat aanbieden. Het vereist een toestemming van opnieuw het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de bijbehorende aanvraagformulieren moet je op de website van de WTZi zijn.

5. Start met het opstellen van patiëntendossiers

Verleen je zorg? Dan ben je wettelijk verplicht tot het bijhouden van patiëntendossiers. Deze dossiers vertellen je alle klachten per patiënt, evenals het persoonlijke behandeltraject. Dat geldt voor behandelingen waarmee je op dat moment bezig bent, maar ook voor alle trajecten die de patiënt in kwestie in het verleden heeft doorlopen. Je bent tenslotte verplicht om zo’n dossier minstens vijftien jaar te bewaren.

Nu ga je beginnen en heb je waarschijnlijk nog geen nieuwe klanten. In dat geval loont het om alvast te werken aan een opzet voor zo’n patiëntendossiers. Het scheelt je straks behoorlijk wat werk wanneer alle dossiers op elkaar lijken en netjes zijn gerubriceerd. Daar kun je beter mee beginnen nu het nog wat rustiger is. 

En over rustig gesproken: heb je al nagedacht over hoe je gaat rondkomen als je nog niet genoeg patiënten hebt om je dag mee te vullen? In dat geval is inschrijven bij een uitzendbureau misschien een optie. Je vindt hier genoeg part-time topvacatures die je wellicht uit de brand helpen tot je praktijk eenmaal op poten staat.