Deze producten misstaan niet in ieder huishouden. Het zijn namelijk uitstekende graadmeters om de gezondheid van het lichaam te meten. Handig voor iedereen met een interesse in conventionele én alternatieve geneeswijzen.
1. Stappentellers
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en voldoende beweging is wat dat betreft nooit verkeerd. Wie veel beweegt, reduceert de kans op allerlei hart- en vaatziektes, maar houdt ook het gewicht op peil én leert zichzelf mentaal ontspannen aan. Maar hoe weet je nu precies wanneer je voldoende beweegt? Nou – door bijvoorbeeld je stappen te tellen.
Het is natuurlijk gekkenwerk om dit handmatig te doen, maar in dat geval is een stappenteller een prima uitkomst. Een goede stappenteller meet niet alleen het aantal gelopen kilometers, maar ook de verbruikte calorieën. Wel zo handig!
2. Bloeddrukmeters
Het aantal patiënten met een te hoge bloeddruk neemt helaas nog steeds toe. Momenteel is de situatie zelfs dusdanig nijpend dat we in Nederland, zonder ingrijpen, in 2040 maar liefst anderhalf miljoen patiënten met dit probleem kennen.
Reden genoeg voor organisaties als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Hartstichting om flink aan de bel te trekken. Een hoge bloeddruk kan tenslotte lijden tot een hartinfarct, een beroerte of andere hart- en vaatziektes. Het terugdringen zorgt vanzelfsprekend voor minder problemen.
Nu is het mogelijk om je bloeddruk te laten testen bij de huisarts, maar de praktijk wijst uit dat dit relatief niet heel vaak gebeurt. Misschien voelt zo’n doktersbezoek voor veel mensen toch te rigoureus aan. Hoe dan ook: met een eigen bloeddrukmeter hoeft dit ook niet. Bovendien kan een regelmatige thuiscontrole van de bloeddruk zelfs een betere indicatie geven dan de meting van de arts.
Reden genoeg om een bloeddrukmeter in huis te halen, dus. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Een variant voor de bovenarm, bijvoorbeeld. Of een uitvoering die de bloeddruk in je pols opmeet. Voor alle soorten geldt: merk je een te hoge óf juist te lage bloeddruk op? Ga dan alsnog naar de huisarts.
3. Weegschaal
De aanschaf van een weegschaal klinkt misschien logisch, maar het is niet vanzelfsprekend om er een in huis te hebben. Meten is weten – en je gewicht zegt bijzonder veel over je gezondheid.
Een weegschaal is dus altijd handig. maar het ene exemplaar is het ander niet. Sommige weegschalen hebben een anti-slipbodem, waar anderen speciaal zijn ontworpen voor gebruikers met een slecht zicht.
4. Zitstoelen
Het is een medisch probleem van een heel ander kaliber dan een te hoge of lage bloeddruk, maar ook zitklachten komen veel voor. Dat kan weer resulteren in pijn in de rug of moeite met het opstaan. In beide gevallen kan een zogenoemde sta-op-stoel de situatie flink bevorderen.
Een sta-op-stoel is een fauteuil met exact de juiste ondersteuningen voor de gebruiker in kwestie. Dat gaat niet alleen over de juiste zithoogte en -diepte, maar ook over ondersteuning voor de armen en lenden. Een goede sta-op-stoel is in staat deze maten exact en persoonsgebonden vorm te geven en zodoende erg belangrijk voor lichamelijke gezondheid.
Omdat de maten van een zitstoel zo’n persoonlijke aangelegenheid zijn, raden we altijd aan een expert in te schakelen voor een eventuele uitleg of demonstratie. Tenslotte is een sta-op-stoel ook geen wondermiddel: als hij niet goed is ingesteld, heb je er alsnog vrij weinig aan.
5. Bloedglucosemeters
‘Een bloedglucosemeter – is dat niet praktisch hetzelfde als een bloeddrukmeter?’ Nou – helemaal niet, eigenlijk. In tegenstelling tot de bloeddrukmeter helpt zo’n apparaat je met het meten van de bloedsuikers. Dat gaat aan de hand van een druppel bloed en een teststrip. Maak een klein en pijnvrij prikje in je vinger, leg laatstgenoemde op de strip en plaats de strip weer in de meter. Deze geeft je vervolgens direct de resultaten.
Zo’n bloedglucosemeter is een vereiste voor patiënten met diabetes, hoewel ook mensen zonder suikerziekte de meter kunnen gebruiken. Geeft de meter een resultaat onder de 6,1 mmol/l aan? Dan houdt dat in dat je inderdaad geen diabetes hebt. Een resultaat tussen de 6,1 en de 6, mmol/l duidt echter op een voorfase. We raden je dan vanzelfsprekend contact met de huisarts aan.