Acupunctuur vs Dry Needling: de verschillen & overeenkomsten

Dit artikel is geschreven door acupuncturist /  fysiotherapeut Bas van Dijk.

Als acupuncturist wordt het mij vaak gevraagd. Wat doe je nou met zo’n naaldje? Waarom zet je het precies op die plek en wat is het verhaal erachter?

En hoe wordt er vanuit de acupunctuur en vanuit de Westerse Dry Needling gekeken naar de behandeling van klachten van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking?

acupunctuur dry needling

Geschiedenis Acupunctuur

Eerst duiken we even de geschiedenis in. De acupunctuur is duizenden jaren geleden ontstaan in China. Er zijn diverse geschriften waarin wordt beschreven hoe de acupunctuur zich heeft ontwikkeld tot een volwaardige geneeswijze. De Su Wen geeft een visie op geneeskunde, welke nog steeds de basis van de huidige traditionele Chinese Geneeskunde, de TCG is.

Inmiddels is de acupunctuur als onderdeel van de TCG een geaccepteerde manier van genezing, ook in het Westen.

In de acupunctuur wordt gebruikt gemaakt van naaldjes die worden ingebracht in specifieke acupunctuurpunten die liggen op de zogenaamde meridianen, energiebanen.

De acupunctuur kan goed worden ingezet bij pijnklachten en overige klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit zijn ongemakken in de spieren, gewrichten, pezen e.d.

Door middel van het plaatsen van de naaldjes op de energiepunten is het mogelijk de energiestroom te beïnvloeden en zo de pijnklacht te verminderen.

Geschiedenis Dry Needling

Voor de herkomst van de dry needling moeten we eerst terug naar de ‘wet needling’. Deze techniek werd in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw toegepast voor klachten als pijn en stijfheid. Triggerpunten in spieren werden lokaal aangeprikt en vervolgens ingespoten met een pijnstiller of ontstekingsremmende stoffen.

Dit werkte vaak goed totdat men tot het besef kwam dat enkel het aanprikken van de spieren ook al het gewenste effect kon hebben.

De dry needling was geboren.

In de jaren 50 is de dry needling, dus het gebruik van niet holle naalden, verder ontwikkeld door twee artsen, Dr Janet Travell en Dr David Simons. Zij werkten in een kliniek voor veteranen uit WO 2. Zij maakten als een van de eersten veelvuldig gebruik van de dry needling techniek.

Een hoop veteranen had last van gespannen spieren. Vaak werd de pijn ergens anders gevoeld dan enkel in de gespannen spieren. De term triggerpunt was geboren. Na behandeling van de gespannen spieren volgden vaak spectaculaire resultaten.

Verschillen en overeenkomsten van de dry needling en acupunctuur? Is het een acupunctuur of fysiotherapieverhaal?

Als acupuncturist wordt het mij vaak gevraagd. Wat doe je nou met zo’n naaldje? Waarom zet je het precies op die plek en wat is het verhaal erachter?

Ik kom bij de uitleg over de acupunctuur al gauw terecht op begrippen als yin en yang en energie. Energie is als concept uiteraard een grote metafoor waarmee je eigenlijk alle processen in lichaam en geest kan omschrijven. Dit maakt dat de gesprekken in de behandelkamer van de acupuncturist over zaken gaan waar je doorgaans niet zo over praat.

Leuk en leerzaam, ook voor mij als acupuncturist/therapeut.

Sinds 25 jaar werk ik tevens als fysiotherapeut. Verhalen zoals hierboven heb je als fysio niet zo vaak in de behandelkamer/fitnesszaal. Bij een pijnklacht van de knie zal een fysiotherapeut naar de knie kijken. Een klacht wordt lokaal bekeken en behandeld met al of niet succes. Dit is hetgeen ‘’wij’’ in het Westen aannemen als goede en gerichte zorg.

Hoe wordt er vanuit de acupunctuur en vanuit de Westerse Dry Needling gekeken naar de behandeling van klachten van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Ik neem de tenniselleboog als voorbeeldklacht.

Acupunctuur en de behandeling van een tenniselleboog

Als er sprake is van pijn en/of stijfheid in een spier spreek je in de acupunctuur over ‘stagnatie van energie’.

Het begrip energie is hier een metafoor voor de doorbloeding, de geleiding van de zenuwen e.d.

Bij een tenniselleboog zit er stagnatie van energie in de zogenaamde dikke darm baan. Dit is een energiebaan welke over de schouder en bovenarm loopt. Via de elleboog loopt de dikke darm baan verder naar de onderarm en pols.

De Acupunctuurpunten

De acupuncturist zal in dit geval acupunctuurpunten gebruiken welke er voor staan de dikke darm energie te laten stromen. Dit kunnen ook punten zijn die elders op het lichaam zitten, zoals de hand, voet e.d.

acupunctuur punten

Tevens zal er gebruik worden gemaakt van lokale pijnpunten. Dit zijn punten op de onderarm en deze punten worden Ashi punten genoemd. Dit zijn de dry needling punten ‘’avant la lettre’’, de triggerpunten.

Deze specifieke punten zijn niet perse acupunctuur punten. Ashi acupuncuur is dus hetzelfde als dry needling, maar er wordt een ander verhaal verteld. Het verhaal van de energie die moet stromen. Deze techniek gebruikte men duizenden jaren geleden al.

Dry needling en de behandeling van een tenniselleboog

Als je op een triggerpunt drukt wordt dat als pijnlijk ervaren en tegelijk treedt dan vaak ‘referred pain’ op. Dit is uitstralende pijn.  Bij een tenniselleboog is er vaak sprake van gespannen spieren in de achterzijde van de onderarm. Een triggerpunt in de strekkerspieren van de onderarm zal bijvoorbeeld uitstraling geven kunnen geven naar de rug van de hand.  Het is mogelijk deze punten zeer intens te masseren, de triggerpuntmassage. Effectiever is echter het stimuleren van zo’n pijnpunt met een fijn naaldje, de dry needling.

De Dry Needling punten

Elke spier heeft een of meerdere triggerpunten, gevoelig punten bij aanraking. Meestal zijn ze passief, dat wil zeggen, op zijn meest een beetje gevoelig bij aanraking. Als er sprake is van grote gevoeligheid bij aanraking is het een actief triggerpunt en kan de dry needling soelaas bieden.

Vanuit de theorie van de Westerse dry needling prikkel je een dergelijk triggerpunt met een acupunctuurnaaldje tot de spier reageert met een ‘twitch’. Dit is een kleine aanspanning van de spier. Vervolgens blijft de therapeut de spier een beetje irriteren met het naaldje tot dat de aanspanning weg is. De spier kan op deze manier op een snelle manier ontspannen worden. Dat is dry needling, niet meer en niet minder.

Domeindiscussie

Een fysiotherapeut zal de dry needling Westers verklaren en een acupuncturist op een Oosterse, meer holistische manier. Zelf ben ik fysiotherapeut en acupuncturist en ik bevind me dus aan beide zijden.

Mijn vereniging van de fysiotherapeuten, de KNGF, zal zeggen dat de dry needling niks met acupunctuur te maken heeft, want er wordt niet met energie gewerkt. Een beetje kortzichtige opvatting, aangezien je natuurlijk hoe dan ook met energie werkt, het is maar hoe je het bekijkt.

De vereniging van de acupuncturisten, de NVA zal zeggen dat de dry needling het domein van de acupuncturist is.

Ook een vreemde opvatting aangezien er goede opleidingen zijn voor fysiotherapeuten om dry needling te leren. Een goede opleiding is bijvoorbeeld die van dhr Timmermans in Domburg, waar ik zelf ook de techniek heb verfijnd.

Conclusie

Voordat je je met klachten aan de pezen en spieren wilt wenden tot een therapeut die dry needling uitvoert, is het goed je eerst een beetje te verdiepen.

Vaak hebben fysiotherapeuten die dry needling doen een goede opleiding daarvoor genoten zodat er veilig gewerkt kan worden. Acupuncturisten zijn per definitie bekwaam in deze techniek en zullen dit ook professioneel aanpakken.

Een acupuncturist die tevens fysiotherapeut is heeft wel een streepje voor omdat de acupuncturist wat breder kijkt naar oorzaak van de klacht, dat dan weer wel.

 

Bas van Dijk is fysiotherapeut en werkt als acupuncturist in zijn praktijk voor Acupunctuur en dry needling in Amersfoort en Utrecht. Bas maakt veelvuldig gebruik van de dry needling techniek.

Meer informatie over de praktijk vind je op acupunctuurpraktijk.nu

Inhoudelijke controle door dr. R.E. Wong Chung, arts-acupuncturist en oud Neuroloog-Psychiater, mei 2020. Geschreven door Boy Tijbosch.
Vind een acupuncturist
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken