Wat is acupunctuur?

Acupunctuur kennen de meesten als de therapie met de naalden. Dat klopt uiteraard, maar acupunctuur is zoveel meer dan dat. Het is een alternatieve geneeswijze die steeds meer patiënten weet te overtuigen van het nut van deze therapie. Spijtig genoeg niet de wetenschappers. Die doen acupunctuur meestal af als kwakzalverij. Maar wat is acupunctuur, hoe werkt acupunctuur, waar kan acupunctuur bij helpen en hoe ziet een behandeling er uit?

Klassieke Chinese geneeskunde

Acupunctuur maakt nu al eeuwenlang deel uit van de klassieke Chinese geneeskunde. Die benadert alle gezondheidsproblemen vanuit een holistische hoek. Daarbij gaat men ervan uit dat alles wat met onze gezondheid te maken heeft met elkaar verbonden is. Een probleem wordt nooit los van elkaar gezien, maar staat altijd in verbinding met een ander deel van ons lichaam. In de klassieke Chinese geneeskunde is men er ook van overtuigd dat lichaam en geest één geheel vormen.

Wat doet acupunctuur

De westerse en de Chinese geneeskunde hanteren andere waarden bij het benaderen van een gezondheidsprobleem. De klassieke Chinese geneeskunde ziet een aandoening als een verstoring van ons algemene welzijn van onze energiebalans. De behandeling is een middel om die toestand te normaliseren. Dat wil men bereiken door alles terug in evenwicht te brengen. Zo speelt acupunctuur in op onze lichamelijke, geestelijke en emotionele ontwikkeling.

Vertrouwen

Acupunctuur wil dus via het herstel van onze energiebalans de symptomen als gevolg van een bepaalde aandoening behandelen. Vertrouwen in deze alternatieve geneeswijze en in de aanpak van de therapeut is belangrijk, maar niet echt nodig. Geloof en vertrouwen hebben wel een positieve invloed op het genezingsproces.

Kleine naalden

acupunctuur kleine naaldenIn de acupunctuur maakt men gebruik van ontelbare kleine naalden. Deze worden op welbepaalde plaatsen in onze huid geprikt. Ze werken pijnstillend en behandelen de aandoening. De ene voelt die prikjes meer dan de andere, maar pijnlijk zijn ze nooit. De naalden veroorzaken kleine ‘schokjes’. Die tonen aan dat de juiste plaats in je lichaam is gevonden.

Energiebalans herstellen

Op het ogenblik dat je energiebalans herstelt is, verdwijnen meteen je klachten. De belangstelling voor deze alternatieve geneeswijze kent nu ook bij ons steeds meer aanhangers. Ze voelen er zich geholpen mee en dat is meestal het geval bij hoofdpijn en migraine, vermoeidheid en chronische en lage rugpijn.

Hoe werkt acupunctuur

Wat gebeurt er precies in een acupunctuur behandeling en hoe werkt acupunctuur?

Allereerst vindt er een grondig onderzoek plaats naar jouw vorm, de aanslag en de kleur van je tong, de kleur van je gezicht en de kracht, de kwaliteit en het ritme van je pols. Deze factoren  maken een sluitende diagnose en het opstellen van een behandelingsplan mogelijk.

Hoe vaak

Een behandelplan bestaat meestal uit zes of twaalf behandelingen, gespreid over een periode van enkele maanden.

Drie fasen

Zodra de diagnose en het behandelplan duidelijk zijn kan de acupuncturist starten met de acupunctuur behandelingen. Hoe werkt dat? Iedere behandeling bestaat uit drie fasen:

 • De naalden plaatsen: men gebruikt gemiddeld tussen de 5 en 20 extra fijne naalden. Deze worden op de juiste plaatsen geprikt om zo je klachten te behandelen.
 • Naalden worden zachtjes bewogen: op het moment dat de naalden op hun juiste plaats zitten voel je een tintelend gevoel. Dat is het bewijs dat ze op de juiste zitten. De therapeut zal de naalden nu zachtjes bewegen. Er wordt vaak wordt ook een lichte elektrische stroom of warmte door de naalden gestuurd. De naalden blijven gedurende vijftien tot dertig minuten zitten.
 • De naalden verwijderen: tot slot verwijdert de therapeut de naalden en ook daar voel je weinig of niets van

Niet ter vervanging, wel als aanvulling

De acupunctuur wil de klassieke geneeskunde in geen geval vervangen, wel aanvullen. Er wordt sterk aangeraden dit eerst met je vertrouwde dokter te bespreken voor je een therapeut opzoekt. Raadpleeg steeds een therapeut die lid is van een erkende beroepsvereniging. Zo ben je zeker dat hij of over de nodige kwalificaties beschikt en zich aan de voorschriften houdt.

Westerse benadering

De verschillende acupunctuurpunten warden beschouwd als verzamelplaats van zenuwen, spieren en bindweefsel die kunnen gestimuleerd worden. Dat maakt op zijn beurt meer natuurlijke pijnstillers waaronder endorfines vrij. Deze zorgen voor een betere bloedcirculatie wat de heilzame werking van acupunctuur kan verklaren.

Placebo-effect

Wereldwijd voelen patiënten zich geholpen met acupunctuur. Westerse wetenschappers zijn vaak sceptisch en stellen dat deze therapie alleen werkt omdat de patiënten er nu eenmaal in geloven, het zogenaamde placebo-effect.

Waar kan acupunctuur bij helpen

Wereldwijd hebben miljoenen mensen de voordelen van acupunctuur ervaren. Men ervaart vooral verbetering en genezing bij:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Vermoeidheid en chronische vermoeidheid
 • Rugpijn en vooral lage rugpijn
 • Bij reuma, artrose en artritis
 • Schouder- en nekpijn
 • Spier- en gewrichtspijn

De geneeskrachtige werking van acupunctuur gaat veel verder dan alleen bovenstaande klachten. Hoewel het grootste deel van mensen met deze klachten verbetering of genezing ervaren, heeft acupunctuur haar werking ook bewezen bij minder bekende en relatief nieuwe klachten, ziekten en aandoeningen. In dit artikel lees je alle klachten waa acupunctuur bij kan helpen.

Meer weten?

Lees meer over acupunctuur:

Waarbij kan acupunctuur worden ingezet?
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Boeken over acupunctuur
Acupunctuur als preventieve behandeling
Acupunctuur en fantoompijn
Acupunctuur helpt de energiehuishouding te verbeteren
Acupunctuur zorgt voor effectieve reset lichaam en geest
Branchevereniging voor acupunctuur

Acupunctuur in het nieuws:
Acupunctuur mogelijk heilzaam bij chronische pijn kinderen
Geen btw meer op behandelingen acupunctuur
Chinese acupunctuur behandelingen mogelijk in Dekkersduin
Mpulse viert 5 jaar acupunctuur in de praktijk
An Mian acupunctuur opent vestiging in Ede
Acupunctuur voor mens en dier in Boxtel


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

13 comments

 1. Kan acupunctuur ook ingezet worden bj neuropathische pijn door een incomplete dwarslaesie?

  1. Goedemorgen meneer Visser,

   Volgens onze informatie kan acupunctuur inderdaad ook ter ondersteuning worden ingezet bij neuropathische pijn bij een dwarslaesie. Via onder andere deze pagina’s werd dit ook bevestigd:

   1: http://www.neuropathie.nu/letsel/neuropathie-door-dwarslaesie.html
   2: http://acupunctuurpraktijk.nu/neuropathie/

   Hopelijk bent u hiermee geholpen. Mochten er andere bezoekers ervaring hebben met acupunctuur bij neuropathische pijn, horen we het graag!

 2. Wilfred Bonnema

  Ik heb zelf al ruim 6 jaar last van me schouders en nek klachten. Me spieren en gewrichten doen dan zo zeer, dat ik gewoon een heftige hoofdpijn krijg.
  Ga ook al 6 jaar naar de fysio via me huisarts.
  Heb een speciale kussen er voor gekocht,
  Nu lees ik dit , en zou deze behandeling graag willen laten doen.
  Zeker als je te horen krijg dat ik de 21 november naar de reumatoloog moet

  Hoe kan ik deze behandeling krijg
  Moet dat via de huisarts ?

  1. Radboud Groot

   Hallo meneer Bonnema, Mijn reactie komt laat maar ik lees uw verhaal nu pas en zie geen reactie erop hier. U kunt gewoon zelf contact opnemen met een acupuncturist naar keuze (te vinden met Google of via de zorgwijzer bijvoorbeeld). Als u een aanvullende verzekering hebt afgesloten krijgt u een deel van de kosten vergoed door terugbetaling na declaratie. Goed om de behandelend arts in te lichten dat u ook acupunctuur krijgt. Als u in de buurt van Zaanstad woont, kunt u mij vinden bij praktijk Acubalans te Wormerveer. In elk geval veel succes!

  2. Lisette

   Ga eens naar gezondheidscentrum Amby severenstraat11 Maastricht
   Deze meneer gaat kijken waar de klachten vandaan komen via een irisscanner.
   Hij behandeld met accupunctuur enchiropractie!
   Super! Na 10 jaar erachter dat mijn dochter het bekken scheef en verdraaid heeft staan waardoor zij niet recht staat ,en daardoor dagelijks hoofdpijn heeft.

 3. Corinne Munne

  Ik wil vragen of tinnitus (oorsuizingen) na de accupunctuur behandeling(en) voorgoed verdwijnt?

  1. Job

   Hoi Corinne,

   Het is bekend (en onderzocht) dat accupunctuur effectief is bij het verminderen of verhelpen van tinnitus. Lees dit artikel bijvoorbeeld eens (engels).

   We kunnen natuurlijk niet garanderen dat tinnitus voorgoed verdwijnt door acupunctuur, omdat iedere situatie uniek is. Bij de één zal acupunctuur effectiever zijn dan bij de ander, je kan helaas nooit zeker zijn of een bepaalde behandeling een probleem voorgoed laat verdwijnen.

 4. Theo KERKHOFF

  Helpt acupunctuur ook met het stoppen met roken

  1. Job

   Hoi Theo,

   Acupunctuur is erg effectief bij stoppen met roken! Bekijk ook onze andere pagina’s acupunctuur en stoppen met roken en alternatieve geneeswijzen gebruiken om te stoppen met roken.

 5. Adrie

  Helpt acupunctuur ook bij slapeloosheid ?
  Ik heb hier nogal eens last van.( in periodes )
  Gebruik nu als het te gek wordt slaapmedicatie om het te doorbreken.
  Doe dit liever niet.
  Vandaar mijn vraag.
  Hoor graag van u.

 6. Anja Janssens

  Als je acupunctuur krijgt van 6 behandelingen wordt dat dan in zijn geheel vergoed.

 7. W Pruisman

  Hallo, helpt acupunctuur ook bij een frozen shoulder?

 8. Antoinette

  Kan acupunctuur helpen bij nervus pudendus entrapment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *