Acupunctuur kennen we over het algemeen als een reactieve behandeling, waar we gebruik van maken op het moment dat we klachten ervaren. Het is van oorsprong echter een preventieve behandelmethode, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat we ons welbevinden in algemene zin op een positieve wijze kunnen beïnvloeden. Gebaseerd op de Chinese Traditionele Geneeswijzen is het uitstekend mogelijk om preventief gebruik te maken van deze alternatieve geneeswijze en er daarmee voor te zorgen dat het lichaam op voorhand goed in balans komt.


Acupunctuur geldt voor veel mensen als een behandeling die uitkomst biedt bij diverse symptomen en klachten. Op het moment dat er in het lichaam sprake is van blokkades maken we een afspraak bij een therapeut of behandelaar en geven we aan wat er aan de hand is. Het biedt dan de mogelijkheid hier iets aan te doen, door bijvoorbeeld de energiestromen in het lichaam weer vrij baan te geven. Door de blokkade op te heffen komt het lichaam weer in balans, het is het eigen herstellend vermogen dat ervoor zorgt dat we de klachten of symptomen niet langer zullen ervaren.
Wat veel mensen echter niet weten is dat acupunctuur ook een sterke preventieve werking heeft. Het is een behandelmethode die ons helpt ons algemene welbevinden te verbeteren, zodat we een goede weerstand opbouwen en we in eerste instantie al niet eens last krijgen van de symptomen en klachten.

Preventieve inzet van acupunctuur

De preventieve inzet van acupunctuur biedt een aantal belangrijke voordelen. Het zorgt er allereerst voor dat we onze natuurlijke weerstand kunnen verhogen. Ons lichaam komt optimaal in balans en wint daardoor behoorlijk aan kracht, waarmee we eventuele ziekteverwekkers en andere problemen kunnen afweren. Daarnaast verhoogt acupunctuur de pijngrens, waardoor we minder kleinzerig zijn en gemakkelijker over bepaalde ongemakken heen stappen. Ten derde helpt acupunctuur in de preventieve vorm de levenslust te vergroten. We hebben meer zin in het leven en ervaren positiviteit, nog voordat zich eventuele problemen kunnen ontwikkelen.

Chinese Traditionele Geneeswijzen

Ook binnen de principes van de Chinese Traditionele Geneeswijzen is er sprake van een oorspronkelijk preventieve inzet van acupunctuur, we zijn dit pas later in de westerse wereld op een meer reactieve manier toe gaan passen. We spreken ook wel van en curatieve inzet, terwijl het de preventieve inzet is die ervoor zorgt dat we op een prettige manier door het leven kunnen gaan.
Uiteraard valt ook met preventieve acupunctuur niet alles te voorkomen, maar het draagt wel bij aan onze weerstand en levenslust. Het is daarom verstandig om al op voorhand gebruik te maken van acupunctuur of eens een afspraak te maken met een therapeut of specialist. Dit voorkomt problemen die zich anders kunnen ontwikkelen of zorgt ervoor dat een curatieve behandeling uiteindelijk effectiever zal blijken.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Waarbij kan acupunctuur worden ingezet?
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Boeken over acupunctuur
Acupunctuur en fantoompijn
Acupunctuur helpt de energiehuishouding te verbeteren
Acupunctuur zorgt voor effectieve reset lichaam en geest
Branchevereniging voor acupunctuur

Acupunctuur in het nieuws:
Acupunctuur mogelijk heilzaam bij chronische pijn kinderen
Geen btw meer op behandelingen acupunctuur
Chinese acupunctuur behandelingen mogelijk in Dekkersduin
Mpulse viert 5 jaar acupunctuur in de praktijk
An Mian acupunctuur opent vestiging in Ede
Acupunctuur voor mens en dier in Boxtel


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *