Acupunctuur als preventieve behandeling

Acupunctuur is een uitgebreide complexe Oosterse geneeswijze die vaak wordt ingezet als aanvullende behandeling naast reguliere Westerse behandelingen. Deze inzet is reactief: bij klachten of ziekte. Maar naast deze reactieve inzet kan acupunctuur ook ter preventie van ziekte worden gebruikt.

Een belangrijk doel van acupunctuur is het herstellen óf bevorderen van de balans in het lichaam. Er zijn verschillende vormen van acupunctuur. De meest toegepaste vorms werkt door het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten door middel van kleine acupunctuurnaalden. Dit zijn bijvoorbeeld punten waar spieren en zenuwen bijeenkomen. Door de juiste combinatie van acupunctuurpunten te stimuleren wordt het lichaam aangezet tot herstel of vermindering van pijn.

De effectiviteit van acupunctuur hangt, zoals elke behenadeling, van de klacht en persoonlijke situatie van de patiënt af. De alternatieve geneeswijze wordt in ieder geval effectief ingezet bij chronische pijnklachten (bijvoorbeeld onderrug, hoofdpijn en migraine). Rondom aandoeningen als pijn in de nek, vasculaire dementie en het syndroom van Gilles de la Tourette lijkt acupunctuur ook een positief effect te hebben, maar daar is volgens de World Health Organization (WHO) meer onderzoek naar vereist.

Waar komt het preventieve karakter van acupunctuur vandaan?

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die is gestoeld op oeroude principes uit de Oosterse geneeskunde. Daarbij wordt gesteld dat veel ziektes het gevolg zijn van een verstoorde energiebalans. Deze balans kan, door middel van acupunctuur, worden hersteld.

Voor velen is het aannemelijk om acupunctuur vooral in te zetten als een reactieve behandelingsmethode, dus wanneer er daadwerkelijk sprake is van fysieke problemen. Van oorsprong is het echter gebruikelijker om eventuele ziektes en problemen voor te zijn. Acupunctuur herstelt in dat geval de balans, voordat het tot daadwerkelijke klachten en ziekte leidt.

Hoe werkt een preventieve inzet van acupunctuur?

Een preventieve behandeling bij een acupuncturist heeft als doel disbalans en problemen in de homeostase weg te nemen. Daardoor kan het lichaam weer in balans raken en het eigen herstellend vermogen ervoor zorgt dat klachten en symptomen niet optreden.

Wat zijn de voordelen van de preventieve inzet van acupunctuur?

Het preventief inzetten van acupunctuur kan meerdere voordelen bieden. Hoewel de bewijzen niet altijd even concreet zijn, kan preventieve acupunctuur ervoor zorgen dat de natuurlijke weerstand wordt verhoogd, waarbij het lichaam in balans raakt en aan kracht wint. Dat moet dan op diens beurt weer zorgen voor een verbeterde afwering van ziekteverwekkers en het voorkomen van andere klachten.

De toepasbaarheid en werkzaamheid van acupunctuur verschilt per patient. Het is daarom belangrijk om je persoonlijke situatie en eventuele klachten uitgebreid te bespreken met de (arts-) acupuncturist. Deze kan vervolgens een inschatting maken van de toegevoegde waarde van acupunctuur voor jou.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Bij welke klachten en ziekten helpt acupunctuur?
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Dry needling en acupunctuur: wat is het verschil?
Branchevereniging voor acupunctuur
Boeken over acupunctuur

Bronnen

World Health Organization. Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials. 2002.

Inhoudelijke controle door dr. R.E. Wong Chung, arts-acupuncturist en oud Neuroloog-Psychiater, mei 2020. Geschreven door Boy Tijbosch.
Vind een acupuncturist
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken