Patiënten die last hebben van fantoompijnen weten over het algemeen niet goed wat ze daar mee aan moeten. Onlangs deed zich een geval voor van iemand die last had van dergelijke pijn na de amputatie van een been. Er ontstond heftige pijn in het been dat geamputeerd was, een goed voorbeeld van fantoompijn waarbij acupunctuur geschikt blijkt te zijn.

Schedel acupunctuur goed geschikt

Specialisten geven aan dat acupunctuur uitstekend kan helpen de fantoompijn te bestrijden. Er bestaan kleinschalige onderzoeken die aantonen dat 2 op de 3 patiënten minder last heeft van de pijn, door naaldjes te zetten in de gezonde ledemaat. Dat betekent dat het mogelijk is om fantoompijnen te behandelen door gebruik te maken van de ledematen die nog wel aanwezig zijn.

Een bijzondere variant hierop is de Chinese schedel acupunctuur. In dat geval worden de naaldjes onder de hoofdhuid langs de schedel geplaatst. Dit moet de prikkeloverdracht in de hersenen beïnvloeden, waardoor de fantoompijnen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Effect nog niet volledig duidelijk

acupuncturist acupunctuur handHet effect is nog niet in alle gevallen goed duidelijk, daarvoor zijn er te weinig grootschalige onderzoeken bekend. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er wel degelijk positieve resultaten bekend zijn uit een aantal kleinere onderzoeken. Het is wat dat betreft in ieder geval de moeite waard om te overwegen fantoompijn te laten behandelen door middel van acupunctuur. Mocht het toch niet werken, dan zal het in ieder geval geen schade opleveren aan de gezonde ledematen die daarvoor worden gebruikt.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Waarbij kan acupunctuur worden ingezet?
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Boeken over acupunctuur
Acupunctuur als preventieve behandeling
Acupunctuur helpt de energiehuishouding te verbeteren
Acupunctuur zorgt voor effectieve reset lichaam en geest
Branchevereniging voor acupunctuur

Acupunctuur in het nieuws:
Acupunctuur mogelijk heilzaam bij chronische pijn kinderen
Geen btw meer op behandelingen acupunctuur
Chinese acupunctuur behandelingen mogelijk in Dekkersduin
Mpulse viert 5 jaar acupunctuur in de praktijk
An Mian acupunctuur opent vestiging in Ede
Acupunctuur voor mens en dier in Boxtel


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!