Wat is de branchevereniging voor acupunctuur?

Er bestaan in Nederland diverse verenigingen voor Acupuncturisten. Bij deze organisaties kunnen acupuncturisten onder wisselende voorwaarden zich aansluiten en bij laten scholen. Een van de bekendste acupunctuur verenigingen is de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, ofwel de NAAV.

In Nederland zijn er diverse brancheverenigingen voor acupunctuur. De NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging) en de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur) zijn de twee grootste.

Deze verenigingen zetten zich actief in voor acupunctuur, onder andere door middel van opleiding, nascholingen en kwaliteitscontroles. Daarnaast maken de verenigingen zich hard voor erkenning van Acupunctuur en bijvoorbeeld vergoeding van acupunctuurbehandelingen door zorgverzekeraars.

Waarom is een Acupunctuur vereniging voor mij als patiënt belangrijk?

Acupuncturist is geen officieel beschermde titel, daarom is er veel verschil in de achtergrond en het opleidingsniveau tussen verschillende acupuncturisten. Aangezien acupunctuur een medische behandeling is, is het van groot belang dat er kwaliteitscontroles en eisen voor Acupuncturisten zijn.

Kies daarom een goed opgeleide acupuncturist die lid is van een vooraanstaande verenging waar je met eventuele problemen of klachten ook terecht kan.

Wat is het verschil tussen de NAAV en de andere verenigingen?

Er zijn diverse beroepsverenigingen voor acupunctuur. De NAAV is in Nederland de enige artsenberoepsvereniging van BIG-geregistreerde artsen en tandartsen die medische zorg met toepassing van acupunctuur aanbiedt op een verantwoord wetenschappelijk niveau dat beantwoordt aan de standaard van het medisch handelen.

De leden voldoen aan alle kwaliteitseisen die nodig zijn om verantwoorde zorg op een veilige, deskundige en wetenschappelijke wijze te verlenen. De leden moeten in het bezit zijn van een geldig Acupunctuurdiploma van een geaccrediteerde opleiding.

Deze leden zijn ingeschreven in het NAAV-kwaliteitsregister, er is een visitatie, er is klachtrecht, men volgt verplicht jaarlijkse nascholingen en staat onder het medisch tuchtrecht.

Is er een patiëntvereniging voor Acupunctuur?

Er is in Nederland ook een landelijke patiëntenvereniging voor acupunctuur, de NPVA (Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur). Deze vereniging wordt door vrijwilligers gerund en werkt nauw samen met acupuncturisten en een breed scala aan organisaties. Hun doel is het bevorderen van Acupunctuur ten bate van de patiënt.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Bij welke klachten en ziekten helpt acupunctuur?
Acupunctuur als preventieve behandeling
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Dry needling of acupunctuur: wat past bij jou?
Boeken over acupunctuur

Links:
Website van de NAAV
Website van de NVPA

Inhoudelijke controle door dr. R.E. Wong Chung, arts-acupuncturist en oud Neuroloog-Psychiater, mei 2020. Geschreven door Boy Tijbosch.
Vind een acupuncturist
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken