Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?

Naast de behandeling met naalden, kent acupunctuur ook nog andere behandelingsmethoden. Die met de naalden is uiteraard de meest bekende.

Dry Needling

Een van de meest populaire methodes naast het gebruik van de klassieke naalden is de Dry Needling methode. Daarbij worden naalden op de pijnlijke punten ingebracht. Men spreekt hierbij ook van trigger acupunctuur, een myofasciale behandeling of een intramusculaire stimulatie (IMS). Dit soort acupunctuur is meestal pijnlijker dan die met de klassieke naalden. Binnen de Chinese geneeskunde spreekt men van ‘Ah-Shi momenten’, waarbij één of meerdere naalden een pijnpunt raakt. De spierpijn als gevolg van deze behandeling kan 2 dagen aanslepen.

Cupping

Een meer recente acupunctuurmethode is cupping. Hierbij werkt de acupuncturist met warmte afkomstig uit glazen bollen. Die worden op juist gekozen plaatsen op je lichaam aangebracht. Op die manier wordt de doorbloeding extra gestimuleerd. Cupping is vooral geschikt om bepaalde energieblokkades op te heffen. Deze therapie is uitstekend geschikt voor het behandelen van rug-, schouder-en nekklachten als gevolg van stress en spanning. Cupping helpt ook bij spier- en gewrichtspijn, bij hoofdpijn en migraine, longproblemen en verkoudheid. Deze methode is ongeschikt bij de behandeling van:

 • Huidvlekken en moedervlekken
 • Huidproblemen zoals couperose
 • Hemofilie
 • Epilepsie
 • Lever-, nier- en hartaandoeningen
 • Koorts
 • Littekenweefsel
 • Oedeem
 • Open wonden
 • Tuberculose
 • Tumoren
 • Spasmen
 • Spataders

Moxa therapie

alternatieve geneeswijzen acupunctuurBij dit soort acupunctuur steekt men bijvoet kruid in brand. Het kruid wordt zo op de betrokken acupunctuurpunten geplaatst. Dat stimuleert de werking en zorgt zo voor meer energie. Vaak maakt men hierbij ook gebruik van een aangestoken moxa sigaar die dan boven een acupunctuurpunt wordt gehouden. Dat zorgt voor een warm en aangenaam gevoel. Deze moxa therapie beweegt, verwarmt en werkt uitstekend bij Yin-symptomen zoals koude.

Guasha therapie

Guasha of letterlijk ‘het schrapen van ziekten met dalende energie’. Bij deze behandeling brengt men olie aan op de huid. Die wordt vervolgens met een speciale steen of schraper behandeld. Op de plaatsen waar de afvalstoffen zich verzamelden, kleurt de huid rood. Deze huidverkleuringen variëren van diep rood tot paars. Ze verdwijnen spontaan na een enkele dagen. Deze vlekken zien er erg pijnlijk uit, maar zijn dat niet. De guasha therapie brengt zelfs onmiddellijk verbetering en verlicht de pijn. Hoe meer we deze therapie volgen hoe kleiner het aantal gekleurde vlekken. En hoe minder het aantal vlekken hoe beter de bloeddoorstroming en hoe efficiënter de energieverdeling. Dat is mogelijk door de afbraak en de verwijdering van de aanwezige afvalstoffen. Guasha helpt bij heel wat klachten en aandoeningen, ook preventief.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Waarbij kan acupunctuur worden ingezet?
Boeken over acupunctuur
Acupunctuur als preventieve behandeling
Acupunctuur en fantoompijn
Acupunctuur helpt de energiehuishouding te verbeteren
Acupunctuur zorgt voor effectieve reset lichaam en geest
Branchevereniging voor acupunctuur

Acupunctuur in het nieuws:
Acupunctuur mogelijk heilzaam bij chronische pijn kinderen
Geen btw meer op behandelingen acupunctuur
Chinese acupunctuur behandelingen mogelijk in Dekkersduin
Mpulse viert 5 jaar acupunctuur in de praktijk
An Mian acupunctuur opent vestiging in Ede
Acupunctuur voor mens en dier in Boxtel

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Inhoudelijke controle door dr. R.E. Wong Chung, arts-acupuncturist en oud Neuroloog-Psychiater, mei 2020. Geschreven door Boy Tijbosch.
Vind een acupuncturist
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken