Wat is ademhalingstherapie?
Ademhalingstherapie helpt ons weer op de juiste manier te ademen. De ademhalingstherapeut maakt daarbij gebruik van speciale ademhalings-en ontspanningstechnieken. Velen die ongeneeslijk ziek zijn verhogen zo hun levenskwaliteit en verzachten de symptomen van hun aandoening. Zo wordt deze alternatieve geneeswijze meer en meer toegepast ingeval van:
- Angstaanvallen
- Paniekreacties
- Depressie
- Burn-out
- Astma
- Bronchitis en chronische bronchitis
- Hyperventilatie
- Hartkloppingen
- Duizeligheid
- Pijn
Wat kan de ademhalingstherapie voor jou betekenen?
Ademhalen is iets alledaags. Vaak zijn we er ons niets eens van bewust. Goed ademen is echter van levensbelang. Dat ondervinden we pas als er iets fout gaat. Bij spanning en stress bijvoorbeeld. Dan ademen we vaak op de foute manier en daar ondervinden we al vlug de nadelige gevolgen van. Zo zelfs dat we een disfunctioneel adempatroon ontwikkelen. Velen ademen te hoog en te kort vanuit hun borst. Goed ademen is dus belangrijk. We kunnen het gelukkig leren. Maar hoe doen we dat, op de juiste manier ademen?
Tekort aan zuurstof
Op de juiste manier ademen zorgt voor voldoende zuurstoftoevoer. Zonder zuurstof is er geen enkel leven mogelijk. Iedere keer als we inademen wordt ons lichaam voorzien van zuurstofrijke lucht. Als we uitademen voeren we lucht dat rijk is aan koolzuurgas naar buiten. Bij een foute ademhaling verversen we de lucht in ons lichaam te snel en teveel. Op die manier gaat veel koolzuurgas verloren en krijgen onze lichaamscellen en organen te weinig zuurstof. Vele gezondheidsklachten zijn er het resultaat van.
Gevolgen
Als we niets doen om onze manier van ademen te verbeteren, dan kan dit vervelende gevolgen hebben zoals:
- Een slechte spijsvertering
- Een ongezonde darmflora
- Hartritmestoornissen
- Inspanningen
Op een slechte manier ademhalen zorgt dus zowel voor lichamelijke als geestelijke klachten. Onze inspanningen bepalen in grote mate onze manier van ademhalen. Hoe slechter we ademhalen hoe groter de problemen. Onze ademhaling wordt vooral bepaald door de duur en de intensiteit van onze inspanningen. Stress is een erg nadelige factor. Als onze ademhaling niet past bij onze levenssituatie spreken we van disfunctioneel ademen. Hoe zwaarder onze inspanningen, hoe sneller onze ademhaling. Door sneller te ademen pompen we meer zuurstof door ons lichaam. Bij een foute ademhaling krijgen we dus te weinig zuurstof binnen. Zo’n tekort ligt aan de basis van vele gezondheidsklachten.
De ademhalingstherapie wordt nu ook meer en meer toegepast bij:
- Stress
- Hoofdpijn en migraine
- Slaapproblemen zoals slapeloosheid en moeilijk inslapen
- Snurken en apneu
Een sessie bij de ademhalingstherapeut
De ademhalingstherapeut leert ons via een juiste ademhaling zoveel mogelijk stresssituaties te voorkomen zodat we tot rust kunnen komen. Tijdens de eerste sessie zoekt hij naar de oorzaken van je foute ademhaling. Met een juiste ademhaling kun je je beter ontspannen en krijg je meer energie. Een goede ademhaling werkt zelfs pijnstillend. Na een sessie voel je je zowel lichamelijk als geestelijk beter. Je kunt je beter concentreren en voelt je meer zelfzeker.
Juist ademen kun je leren
Juist ademen doe we door:
- Zoveel mogelijk via onze buik te ademen
- Rustig in en uit te ademen. Gemiddeld tussen zes en twaalf keer per minuut
- Makkelijk te ademen zonder teveel spanning en stress
- Geen onnodige druk op zowel onze nek als onze schouders te zetten
- In en uit te ademen zonder onderbreking, pauzes of te zuchten
Soorten ademhaling
Als we onze ademhaling meer van dichtbij bekijken moeten we het onderscheid maken tussen de borst-en de buikademhaling.
- De buikademhaling: of middenrif ademhaling is in normale omstandigheden de beste manier om te ademen. Hierbij wordt het middenrif maar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot. Je buik een beetje uit omdat je organen naar voor worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling omdat je alleen je spieren gebruikt. De buikademhaling heeft een sterk kalmerend effect
- De borstademhaling: deze verloopt via het samentrekken van de spieren tussen onze ribben. Daarbij wordt onze borstkas omhoog en naar buiten getrokken. Borstademhaling kost meer energie
Met deze klachten kun je bij de ademhalingstherapeut terecht
Je kunt nog met veel meer gezondheidsklachten bij de ademhalingstherapeut terecht. We zetten ze allemaal voor jou op een rijtje:
- Snel buiten adem bij inspanning
- Benauwdheid
- Veel hoesten
- Chronisch een verstopte of lopende neus
- Neuspoliepen
- Slecht ruiken
- Gebrek aan concentratie en geheugenverlies
- Spanning, paniek en angst
- Hyperventileren
- Plotse stemmingswisselingen
- Oorsuizingen
- Vermoeide spieren en spierkrampen
- Hoge bloeddruk, onregelmatige hartslag
- Pijn en een beklemmend gevoel op je borst en pijn in je hartstreek
- Allerlei huidproblemen zoals een droge huid en eczeem
- Spataders
- Overmatig transpireren
- Vaak plassen of bedplassen
- Verzwakt immuunsysteem en een verminderde natuurlijke weerstand
- Snel verkouden en je regelmatig grieperig voelen
- Slechte spijsvertering met een opgeblazen gevoel (vooral na iedere zware en warme maaltijd, winderigheid, reflux, maagzuur en brandend maagzuur
- Diarree
- Constipatie
- Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename
- Allerlei allergische reacties
Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!