Hedendaags roken er nog altijd veel mensen. Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor je gezondheid en op lange termijn zelfs dodelijk is. Toch weerhoudt het niet iedereen ervan om te stoppen met roken. Naast het feit dat niet iedereen zich de waarschuwen aantrekt, is er een deel van de verslaafden die simpelweg niet kunnen stoppen. Roken is verslavend en er is niks zo moeilijk als een verslaving stoppen. Wij geven je een aantal tips die je wellicht kunnen helpen bij het stoppen van roken.

De bekende middelen

Wanneer het niet lukt om uit jezelf te bepalen nooit meer een sigaret aan te raken, kan je er voor kiezen hulpmiddelen in te schakelen. De verslavende stof in een sigaret is nicotine. Je lichaam vraag hier om waardoor je een sigaret pakt. Een hulpmiddel geeft je op een andere manier die nicotine. Op deze manier komt je lichaam los van het roken te koppelen aan de nicotine. Hieronder een opsomming van de hulpmiddelen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het kan bijdragen aan het stoppen met roken:

  • Nicotinepleisters: een pleister zorgt ervoor dat je de komende 24 uur constant nicotine binnenkrijgt. Hierdoor word je verlangen naar roken minder. Het gebruik van de pleisters bouw je in een aantal weken af waardoor je steeds minder behoefte krijgt aan nicotine.
  • Nicotinekauwgom: deze kauwgom werkt hetzelfde als de pleister. Het verschil is dat de kauwgom minder lang werkzaam is.
  • Zuigtablet: je hebt hier ook de mini variant van. Je kunt deze innemen wanneer je de behoefte naar en sigaret voelt. De mini variant kan je makkelijk meenemen en gebruiken als een pepermuntje.
  • Nicotine-inhaler: deze is vooral handig wanneer je de behoefte voelt om de rook handeling uit te voeren.

Hulp bij verslaving

Hulp bij verslaving is soms nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Er zijn verschillende zorginstellingen die jou hierbij kunnen helpen. Hier werken experts die precies weten hoe zij jou kunnen helpen. Het is raadzaam om verschillende soorten verslavingszorg instellingen op te zoeken om te onderzoeken waar jij je het meeste tot aangetrokken voelt. Alleen op plek waar jij je fijn voelt zal je succesvol het afkick traject kunnen doorlopen en zo van je verslaving afkomen.

Effectieve verslavingszorg

Er zijn enorm veel manieren om een verslaving aan te pakken. Kijk dus vooral welke behandelingsmethode bij jou past. Een voorbeeld van een effectieve behandelmethode is de volgende vierstappen methode: intake, diagnose, behandeling en terugvalpreventie.

Bij de intake wordt er gestart met een informatief gesprek. Hierin wordt de behandeling en de persoonlijke toestand van de patiënt besproken.

Bij de diagnose is het doel op precies vast te stellen welke zorg er noodzakelijk is. Hiervoor komt een psychiatrisch onderzoek, lichamelijk onderzoek en vaststellen van de behandelovereenkomst.

Hierna volgt het behandelprogramma. De therapie bestaat uit dagelijkse face-to-face gesprekken. Daarnaast wordt er gewerkt aan de psycho-educatie en individuele groepseducatie.

Na de behandelperiode start de terugval preventie. Hierin komen patiënten elke week terug om met een psycholoog te praten. Hierin wordt gelet op tekenen van triggers of terugval. Juist deze stap is erg belangrijk bij verslavingszorg. Het terugkomen in je eigen omgeving en het omgaan met triggers is een stap in het afkicken waarin veel tijd zal zitten.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs