Alles over een diabetes dieet

Oscar Helm van HappyHealthy.nl heeft een uitgebreide blog over het diabetes dieet geschreven. Hier laten we zien wat het diabetes dieet precies is en welke voedingsadviezen passend zijn.

Wat is diabetes type 2?

Diabetes is een ziekte waar wereldwijd miljoenen mensen mee te maken hebben. Het is de meest voorkomende chronische ziekte in de Westerse wereld. De vorm die het meest voorkomend is: diabetes type 2, wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd.

Je kunt een test aanvragen om de ziekte herkennen. Door middel van een druppel bloed kan achterhaald worden of je diabetes type 2 hebt. Er wordt gekeken naar de verhouding insuline en glucose in het bloed, een zeer betrouwbare graadmeter om te achterhalen of je diabetes type 2 hebt.

Daarnaast zijn er allerlei symptomen die vaak voorkomen: nierproblemen, vermoeidheid, infecties, kortademigheid, pijn in de benen, dorst, vaak naar de wc, last van slecht zicht en slechte ogen. Is er sprake van prediabetes? Dan zal dat in circa 70% van de gevallen in diabetes type 2 resulteren, prediabetes is het voorstadium.

Deze voorfase is een waarschuwingssignaal om serieus te nemen. Door jouw leefstijl te veranderen is het mogelijk om de ontwikkeling naar diabetes type 2 te voorkomen. Gezond eten en lichamelijk actief zijn is daarin het belangrijkst.

Diabetes type 2 en voedingsadviezen

Gezond eten is naast voldoende lichaamsbeweging een belangrijke manier om diabetes type 2 of prediabetes onder controle te krijgen. De ontwikkeling van de ziekte en symptomen kunnen daardoor beperkt worden. Ook kan de eventuele ontwikkeling van prediabetes en diabetes type 2 voorkomen worden.

We laten een aantal voedingsmiddelen zien, waarmee je de bloedsuikerspiegel onder controle kunt krijgen. Een belangrijke manier om de complicaties van diabetes type 2 en de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen. Een aantal soorten voeding die goed voor je zijn.

 • Vette vis
  Goed voor je door de essentiële omega 3-vetzuren die zich in vette vis bevinden. Vette vissoorten zijn: haring, zalm of makreel. Deze vis kent grote voordelen voor het hart en houdt de vetstofwisseling gezond. Ook zal het bloedsuiker verbeterd worden. Visolie supplementen zijn een optie als je niet van vis houdt.
 • Eieren
  Onderzoek heeft de afgelopen jaren aangetoond dat eieren goed voor je zijn en het slechte cholesterol in ons bloed niet verhogen. Tussen eieren en hart- en vaatziekten bestaat geen verband.
 • Kurkuma
  Een Aziatisch kruid met bewezen gezondheidsvoordelen. Het actieve ingrediënt in kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking en een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel.
 • Extra vierge olijfolie
  Goed voor het hart en de bloeddruk. Het oliezuur verbetert de HDL, dat vaak in ongezonde hoeveelheden aanwezig is bij mensen met diabetes type 2.
 • Noten
  Passen goed in een diabetes dieet. Het remt ontstekingen en kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Een handjevol noten per dag moet voldoende zijn en past bij het diabetes dieet.

Naast de genoemde voeding is er uiteraard nog veel meer dat goed voor je is. Bladgroente, lijnzaad en kaneel zijn daar enkele voorbeelden van.

Het blijft echter belangrijk om goed op te blijven letten. Met name koolhydraatrijke voeding en suikers wil je vermijden. Dit belast iemand met prediabetes of diabetes type 2 het meest. Echter geldt dit ook voor mensen zonder prediabetes of diabetes type 2: gezonde voeding is belangrijk voor iedereen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *