Alles wat je wil weten over zorgverzekeringen

Aan het einde van het jaar is het één van de meest besproken thema’s: de zorgverzekering. Als je een inwoner van Nederland bent, ben je verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten voor de zorg. Je kunt deze verzekering echter naar wens uitbreiden met aanvullende pakketten.

Zorgverzekeringen - Unsplash

Dat dit een van de meest besproken thema’s is, heeft met meerdere zaken te maken. 

Ten eerste met de kostenpost. Voor veel mensen is de zorgverzekering een van de grootste maandelijkse kostenposten. 

Ook is het zo dat niet iedereen recht op zorgtoeslag heeft, waardoor het nog belangrijker is om goed naar de premie van je zorgverzekering te kijken.

Ten tweede is het interessant om over te stappen. Als je jaarlijks overstapt, kun je van meerdere voordelen profiteren. Zo kun je bij je nieuwe verzekeraar van een welkomstcadeau genieten, maar ook van een lagere maandpremie. Dat laatste is uiteraard altijd wenselijk.

Veel soorten zorgverzekeringen

In de wereld van zorgverzekering bestaat maar één zelfde soort verzekering: de basisverzekering. Deze verzekering is voor iedereen gelijk, maar je kunt de rest van je zorgverzekering volledig naar wens aankleden.

Ben je bijvoorbeeld zwanger of verwacht je dit binnenkort te worden? Dan moet je op zoek gaan naar een zorgverzekering die volledig op je zwangerschap aansluit.

Ben je student? Dan kun je het beste kiezen voor een studentenverzekering. En heb je specifieke zorg nodig? Dan kies je het beste voor een aanvullend pakket. Met een aanvullend pakket stem je je zorgverzekering volledig op je eigen situatie af.

Premie per maand en eigen risico

De premie per maand wordt door meerdere facetten bepaald. Ten eerste door de pakketten die je aanvullend afsluit, ten tweede door de verzekeraar en ten derde door je betalingskeuze. Als je in één keer je gehele jaarpremie betaalt, ontvang je vaak een korting.

Het is ook aan te raden om goed naar je eigen risico te kijken. Dit eigen risico bedraagt 385 euro en moet je betalen op het moment dat je zorg nodig hebt. 

Nadat je dit bedrag hebt betaald, neemt je zorgverzekeraar de rest van de kosten op zich. Je kunt eventueel het eigen risico verhogen, waarmee je de premie per maand omlaag brengt. Heb je vervolgens zorg nodig? Dan moet je dus wel zelf een hoger eigen risico betalen.

Jaarlijks overstappen

Het is mogelijk om jaarlijks over te stappen. Veel mensen doen dit, aangezien dit een jaarlijkse kostenbesparing oplevert. 

Daarnaast is de kans aanwezig dat je met andere zorgbehoeften te maken krijgt – of dat je niet tevreden bent met je huidige verzekeraar. Dit zijn prima redenen om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken en mogelijk over te stappen.