Ons gehoor is een ingenieus zintuig wat zorgt dat geluiden worden bewerkt en worden doorgegeven aan onze hersenen. Het geluid dat we binnenkrijgen heeft verschillende functies in ons dagelijkse leven. Hierdoor kunnen we communiceren met anderen, we kunnen horen wat of wie ons nadert en het kan ons waarschuwen voor gevaar. Maar we kunnen door het geluid ook gestrest raken of in een bepaalde stemming komen.
Het gehoororgaan is echt een precisie-instrument wat we niet graag willen missen. Toch hebben veel mensen gehoorproblemen, waarvan het meest voorkomend ‘slechthorendheid’ is. Maar er zijn oor nog andere gehoorproblemen die ons gehoor en ons functioneren kunnen belemmeren.
Alternatieve behandelingen
In sommige gevallen van gehoorproblemen lijkt een hoortoestel aanschaffen de eenvoudigste oplossing. Toch kunnen er ook andere alternatieve oplossingen zijn die kunnen helpen bij gehoorproblemen. Neem bijvoorbeeld het hinderlijke tinnitus of oorsuizen, hier zijn een aantal alternatieve behandelingen voor die bij sommige mensen kunnen aanslaan. Dit kan bijvoorbeeld een behandelwijze zijn, maar ook een operatie, een training of een therapie.
Zo kan bijvoorbeeld klanktherapie aanslaan doordat ze de oorsuizingen gaan overstemmen of neuraal therapie die zogenaamde ‘stoorvelden’ moet behandelen. Er zijn bij sommige aandoeningen nog een aantal verschillende alternatieve mogelijkheden in te zetten waaronder fysiotherapie, oefen- en manuele therapie, chiropractie, osteopathie, biofeedback, homeopathie, acupunctuur en massage. Van sommige therapieën is de werking nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar het is de moeite van het proberen waard.
De ziekte van Ménière en tinnitus
Bij de ziekte van Ménière en tinnitus wordt ook nog weleens lasertherapie toegepast om de haarcellen in het binnenoor die nodig zijn voor het horen te laten groeien en te herstellen. Sommige patiënten die deze behandelingen hebben ondergaan zeggen verbetering van het gehoor te ervaren.
Plotselinge doofheid
In het geval van plotselinge doofheid kan de arts de bloeddoorstroming van het binnenoor bevorderen en mogelijke triggers elimineren. Het is het beste om dit binnen 24 uur te doen. Hoe eerder de therapie start hoe beter de eindprognose is. Ook worden er bij een plotselinge doofheid regelmatig bloedvat verwijdende medicijnen gegeven. Plotselinge doofheid ontstaat namelijk meestal omdat de circulatie van het binnenoor is verstoord. Door de medicatie kan de bloedcirculatie weer op gang komen. Het kan ook zijn dat de vernauwing in de bloedvaten een gevolg is van een geblokkeerde zenuw. In dat geval wordt deze zenuw onder plaatselijke verdoving geblokkeerd.
Andere behandelingen
Plotselinge doofheid kan ook behandeld worden in een drukkamer, of wel hyperbare zuurstoftherapie. Deze methode heeft goede resultaten opgeleverd, maar is nog niet officieel erkend. Bij een heftige vorm van plotselinge doofheid kan ook de H.E.L.P procedure worden ingezet door middel van een het zuiveren van het bloed. Deze procedure moet het bloed zuiveren van stoffen die bloedstolling bevorderen. Dit ter bevordering van de bloedstroom.
Ook mensen met obesitas of diabetes kunnen ook te maken krijgen met een plotselinge doofheid. Afvallen en de bloedsuikers controleren is dan vaak de beste behandeling.
De communicatie verbeteren
Als de behandelingen niet helpen is het in ieder geval verstandig om een logopedist in te schakelen. Ook een logopedische behandeling helpt bij het herstellen van de communicatie met anderen. Leren spraakafzien, beter bekend als liplezen kan bij slechthorendheid een belangrijk hulpmiddel zijn. Er zijn dus wel een aantal alternatieven die je eerst kunt proberen om de slechthorendheid te verbeteren of te genezen. Een hoortoestel kan altijd nog als alle andere methoden niet werken.
Wat vergoedt de zorgverzekering
Complementaire of alternatieve geneeswijzen kunnen een uitstekende aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde. Helaas worden ze vaak niet vergoed door de basisverzekering maar meestal wel door een aanvullende verzekering. Check dus vooraf even je polisvoorwaarden van de zorgverzekering wat wel en wat niet gedekt wordt door de verzekering.
Wil je op de hoogte blijven van meer interessante updates met betrekking tot je gezondheid? Houd dan de website van Omnino.nl goed in de gaten.