Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam die wordt gebruikt om het te onderscheiden van de reguliere geneeskunde. In hoeverre die naam terecht is, kun je je echter afvragen. Deze manier van genezen bestaat namelijk al veel langer. De alternatieve geneeswijze maakt namelijk onder meer gebruik van inzichten uit diverse oosterse geneeswijzen, waaronder de traditionele Chinese geneeskunde. Het maakt onderdeel uit van een lange geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In die zin zou je even zo goed de reguliere geneeskunde als een alternatief kunnen zien voor deze oude natuurgeneeswijzen. Vandaag de dag zijn de verschillende geneeswijzen vooral complementair. Alternatieve geneeswijzen kunnen een belangrijke aanvulling zijn op een reguliere behandeling. In het volgende artikel nemen we de verschillende soorten alternatieve geneeswijzen onder de loep en bekijken we hoe je er gebruik van kunt maken.

Soorten alternatieve geneeswijzen

Er bestaat een breed scala van alternatieve therapieën die je kunt indelen in een aantal categorieën: alternatieve medische systemen, geest-lichaamtechnieken, lichaamstherapieën, biologische therapieën en energetische therapieën. Vooral de alternatieve medische systemen grijpen terug op een eeuwenoude traditie. Je moet hierbij onder meer denken aan de traditionele Chinese geneeskunde en de ayurveda dat zijn oorsprong vindt in India.

Genees je wijzer, alles over alternatieve geneeswijzen

Beide geneeswijzen gaan uit van de gedachte dat een ziekte ontstaat door een verstoring van de levenskracht. Het weer in evenwicht brengen daarvan is dan ook het voornaamste doel. Om dit te bereiken maken deze ‘oude’ geneeswijzen gebruik van kruiden. Daarnaast is vanuit de Chinese traditie vooral acupunctuur

bekend. Het is in de westerse wereld al geruime tijd een algemeen aanvaarde alternatieve geneeswijze.

Kracht van de natuur

Homeopathie, dat in de 18e eeuw in Duitsland is ontstaan, behoort ook tot de populaire soorten alternatieve geneeswijzen. Uitgaande van de gedachte dat het gelijke, het gelijke geneest, wordt aan een stof, die in hoge dose een ziekte veroorzaakt, een geneeskrachtig werking toegedicht als deze wordt gebruikt in zeer lage doses. Homeopathie maakt dan ook gebruik van kruiden en natuurlijke medicijnen.

Evenals homeopathie gaan ook de natuurgeneeswijzen uit van het zelfgenezende vermogen van het lichaam. Voorkomen is beter dan genezen, is de filosofie achter deze alternatieve geneeswijze waarbij de nadruk ligt op een gezonde levensstijl.

Vergoeding door zorgverzekering

Er zijn verschillende alternatieve geneeswijzen die worden vergoed door een aanvullende zorgverzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor de al eerder genoemde acupunctuur en homeopathie. Daarnaast vergoeden de meeste zorgverzekeraars ook osteopathie, massage, psychotherapie en hypnotherapie. Osteopathie dat de houding van het lichaam en de onderlinge verhoudingen centraal stelt, en massages worden voornamelijk ingezet bij lichamelijke en stress gerelateerde klachten.

Helaas worden alternatieve geneeswijzen dus niet vergoed vanuit de basisverzekering en moet je al snel een aanvullende verzekering aanvragen. Het kan daarom goed zijn om na te gaan of je bijvoorbeeld nog recht hebt op zorgtoeslag. Kom je daar zelf niet helemaal uit? Dan zijn er ook bedrijven die je helpen bij het aanvragen van zorgtoeslag.

Psychotherapie en hypnotherapie bewijzen vaak hun waarde bij het verwerken van bepaalde (traumatische) ervaringen. Veelal wordt daarbij gebruik gemaakt van wetenschappelijke inzichten en therapieën die in aanmerking komen voor een dekking van de zorgverzekeraar.

Aanvulling op reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Dat het in veel gevallen zijn waarde bewijst en heeft bewezen, lijdt geen twijfel. Het is dan ook niet de bedoeling om het een als alternatief van het ander te zien. Het zijn twee verschillende manieren van genezen die elkaar heel goed kunnen aanvullen. Niet voor niets wordt er bij deze alternatieve wijze van genezen dan ook gesproken van een complementaire geneeskunde. Een therapeut is soms ook arts en andersom passen sommige huisartsen alternatieve therapieën toe.

Bij klachten is het aan te raden om niet alleen de alternatieve maar ook de reguliere geneeskunde te raadplegen. In de praktijk maakt ongeveer zo’n 7 procent van de Nederlanders gebruik van alternatieve therapieën. Geneesjewijzer.nl brengt op een overzichtelijke manier therapeuten en therapieën in kaart. Kwaliteit vormt daarbij de belangrijkste graadmeter.

Lees meer over alternatieve geneeswijzen:

Boeken over alternatieve geneeswijzen
Dialysepatiënt en alternatieve geneeswijzen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vergoeding alternatieve geneeswijzen:
Vergoedingen alternatieve geneeswijzen 2019
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneeswijzen in het nieuws:
Alternatieve geneeswijzen vooral populair bij hoger opgeleiden
Behandeling met geneesmiddelen bij darmkanker niet altijd de beste keuze
Kennismaking met Wim Hof methode
Problemen met alternatieve geneeswijzen net zoals met andere medische fouten
Tekort aan medicijnen zou in Nederland niet voor mogen komen

Vragen over alternatieve geneeswijzen? Stel ze hieronder in het reactie veld en wij beantwoorden je vragen.

9 comments

 1. Rob van Gastel

  L.S.,

  Welke dosering Q10 wordt aangeraden bij gebruik statines: 100 mg per dag of 200 mg per dag?

  Alvast dank voor uw reactie.

  Vriendelijke groet,

  Rob van Gastel

 2. Sjan Muskens

  Valt Cannabisolie ook onder Alternatieve medicatie

  1. Job

   Cannabisolie wordt inderdaad regelmatig gebruikt als alternatieve geneeswijze en is vaak een laatste redmiddel als reguliere medicatie niet voldoende werkt. Cannabisolie heeft een verlichtende werking op veel uiteenlopende ziektes, zoals reuma, artritis (ontstekingen), epilepsie, MS en ADHD. Ook bij kanker kan het een verlichtende werking hebben.

 3. Vincent Dijkstra

  Let wel op dat je een goede olie koopt.
  Een olie met een geborgde hoeveelheid van ingrediënten en op een juiste wijze geproduceerd.

  Als bijvoorbeeld producten met ethanol of isopropyl alcohol worden geproduceerd laat dit giftige reststoffen achter in het lichaam.
  Goedkope lijmzaad olie of goedkope olijfolie zijn slecht voor de darmen.

  Lees goed van je koopt en gebruik kwalitatieve olie (tegen een goede prijs).

 4. Larissa

  Tijdens het bereiden van de thc olie verdampt de alcohol ( isopropanol- ethanol) volledig.

 5. jan pieterszoon

  is wiet ook een alternatief geneesmiddel tegen hoofdpijn?
  bedankt voor u reactie

 6. annemarie

  valt hyperthermie en oncothermie onder alternatieve geneeswijze?

 7. c.horvers

  zijn er alternatieven bij wondroos?

 8. Wanda

  Al geruime tijd heb ik dagelijks een aantal keren last van plotseling kramp in mijn keel met loopneus, tranende ogen, niezen. Het duurt per keer enkele minuten. Ik ben niet verkouden. Voel me de rest van de dag uitstekend. Mijn bloed is getest op allergie. Ik blijk niet allergisch te zijn. Maar heb helaas wel het soort klachten.
  Wat te doen? Hopelijk wijst u me de weg
  Bij voorbaat dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *