Verschillende oncologen wijzen er al langer op dat we soms te snel naar de bekende geneesmiddelen grijpen, bijvoorbeeld op het moment dat een patiënt darmkanker blijkt te hebben. Het is volgens specialisten binnen het vak van belang om per patiënt na te gaan wat de beste methode vormt. Chemotherapie lijkt een goede keuze, al bestaan er ook alternatieven die de moeite van het overwegen in ieder geval waard zijn.

Automatische reactie bij klachten

De oncologen geven aan dat er bijna automatisch sprake is van chemotherapie, het is een reactie waar soms niet eens altijd meer goed over nagedacht wordt. Dat is op zich niet vreemd gezien het succes bij een groot deel van de patiënten, al is het aan de andere kant van belang om kritisch te blijven. De oncologen geven aan dat er binnen het vakgebied meer aandacht zou moeten komen voor de diagnose per patiënt en de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het verloop van de ziekte.

Alternatieve geneeswijzen

De oncologen spreken niet hardop uit dat alternatieve geneeswijzen een alternatief zouden kunnen bieden, al stellen zij aan de andere kant ook niet dat de reguliere geneeskunde alles op weet te lossen. Er lijkt wat dat betreft sprake van een grijs gebied, waarin sommige patiënten al baat zouden kunnen hebben bij een gerustgesteld gevoel. In hoeverre de alternatieven effectief blijken zal per patiënt en per ingreep bekeken moeten worden, feit lijkt in ieder geval dat de alternatieve geneeswijzen in sommige gevallen een ondersteunende rol zouden kunnen spelen.

Lees meer over alternatieve geneeswijzen:

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?
Boeken over alternatieve geneeswijzen
Dialysepatiënt en alternatieve geneeswijzen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vergoeding alternatieve geneeswijzen:
Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2019
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneeswijzen in het nieuws:
Alternatieve geneeswijzen vooral populair bij hoger opgeleiden
Kennismaking met Wim Hof methode
Problemen met alternatieve geneeswijzen net zoals met andere medische fouten
Tekort aan medicijnen zou in Nederland niet voor mogen komen

Heb je een vraag over alternatieve geneeswijzen? Laat hieronder een reactie achter en wij beantwoorden je vragen over alternatieve geneeswijzen en -middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *