Dialysepatiënten blijken in veel gevallen baat te hebben bij de verschillende alternatieve geneeswijzen en natuurgeneeswijzen. Uit onderzoek blijkt dat zij onder andere graag gebruik maken van acupunctuur en ayurveda. Zij vinden daarin aanvullende therapieën en behandelingen, die ze helpen de symptomen te beperken of hun klachten te verhelpen. Het lijkt erop dat zij profiteren van de interactie die er kan ontstaan tussen complementaire behandelingen en de reguliere geneeskunde.

Inzet van acupunctuur en ayurveda

Dialysepatiënten blijken vooral geïnteresseerd in acupunctuur en ayurveda. Deze tweede alternatieve geneeswijze is in Nederland nog niet zo bekend, onder andere op Ibiza zijn therapeuten daar al veel langer mee bezig. genietenOok in de Aziatische wereld zijn de behandelingen op basis van acupunctuur en ayurveda al veel langer bekend, meer mensen die dialyse dienen te ondergaan maken er daar veel gebruik van. De behandelingen helpen onder andere om slaapproblemen tegen te gaan en jeuk te verminderen. Wetenschappelijk bewijs dat het helpt is er nog niet, veel patiënten zijn daar echter van overtuigd.

Recente wetenschappelijke onderzoeken

Uit recente wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vooral patiënten in India en de rest van Azië graag gebruik maken van deze behandelingen, vanuit de Westerse wereld is daar iets minder over bekend. Duits onderzoek toont aan dat patiënten graag gebruik maken van aanvullende therapieën, in Nederland weten we daar nog iets minder over. De kans is echter groot dat ook de alternatieve geneeswijzen hier voor veel patiënten kunnen bijdragen in hun behandeling, zodat ze minder symptomen ervaren of die zelfs helemaal verdwijnen.

Lees meer over alternatieve geneeswijzen:

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?
Boeken over alternatieve geneeswijzen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vergoeding alternatieve geneeswijzen:
Vergoedingen diverse alternatieve geneeswijzen
Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2018
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneeswijzen in het nieuws:
Alternatieve geneeswijzen vooral populair bij hoger opgeleiden
Behandeling met geneesmiddelen bij darmkanker niet altijd de beste keuze
Kennismaking met Wim Hof methode
Problemen met alternatieve geneeswijzen net zoals met andere medische fouten
Tekort aan medicijnen zou in Nederland niet voor mogen komen

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *