Therapeuten en behandelaars weerleggen de kritiek van sommigen dat alternatieve geneeswijzen niet voor vol aangezien zouden moeten worden. De alternatieve behandeling kan in veel gevallen complementair werken aan de reguliere geneeskunde of kan zelfs een alternatief bieden wanneer er binnen de reguliere geneeskunde geen diagnose te stellen valt.

Van fouten leert men

Dat neemt niet weg dat therapeuten en behandelaars erkennen dat er zo nu en dan wat mis gaat en er bijvoorbeeld wel eens rotte appels tussen zitten. Dat is echter niet anders binnen de reguliere geneeskunde, ook daar worden geregeld medische missers gemaakt. Wat dat betreft zijn de problemen met alternatieve geneeswijzen net zo gezond als de medische fouten die we maken. We maken fouten als mensen, door daarvan te leren is het mogelijk de gezondheidszorg als geheel te verbeteren. Therapeuten en behandelaars maken zich sterk voor de overtuiging dat ook de alternatieve geneeskunde op dit gebied een plaats verdient.

Niets meer goed zonder dat er iets fout gaat

Zij geven aan dat het uiteraard mogelijk is om iedere behandeling die wel eens fout gaat te schrappen. In dat geval gaat er echter ook nooit meer toevallig iets goed. De medische wetenschap en alternatieve geneeskunde pionieren, zij zoeken naar nieuwe methoden om patiënten te behandelen. Juist dat pionieren leidt tot nieuwe inzichten en behandelingen. Het is daarom van groot belang dat we zowel de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde blijven omarmen, samen dragen zij zorg voor een zo groot mogelijke groep patiënten en cliënten.

Lees meer over alternatieve geneeswijzen:

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?
Boeken over alternatieve geneeswijzen
Dialysepatiënt en alternatieve geneeswijzen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vergoeding alternatieve geneeswijzen:
Vergoedingen diverse alternatieve geneeswijzen
Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2018
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneeswijzen in het nieuws:
Alternatieve geneeswijzen vooral populair bij hoger opgeleiden
Behandeling met geneesmiddelen bij darmkanker niet altijd de beste keuze
Kennismaking met Wim Hof methode
Tekort aan medicijnen zou in Nederland niet voor mogen komen

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *