Het valt de Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op dat zich steeds vaker tekorten aan medicijnen voordoen, iets dat in Nederland niet zou mogen gebeuren. Zij willen de handen ineens slaan, maar vragen daarvoor tevens om meer transparantie van de sector als geheel. De zorg is vaak nog te troebel, waardoor de reguliere geneeskunde te maken krijgt met tekorten die we bijvoorbeeld binnen de alternatieve geneeskunde haast niet zien.

Reguliere en alternatieve behandelingen

De reguliere en alternatieve behandelingen in Nederland laten op dit moment een behoorlijk ander beeld zien. Het komt steeds vaker voor dat bepaalde medicijnen binnen de reguliere geneeskunde niet meer beschikbaar zijn. Daarentegen is het bij natuurlijke middelen niet het geval, zoals bijvoorbeeld bij homeopathische middelen kennen die tekorten niet. Dat lijkt onder andere te maken te hebben met het feit dat het gaat om natuurlijke middelen, waarvan we op een transparante manier kunnen nagaan waar ze vandaan komen en hoeveel er van beschikbaar is.

Meer transparantie binnen de zorg

De Zorgverzekeraars Nederland (ZN) roepen om meer transparantie binnen de zorg. Het zou beter inzichtelijk moeten worden welke middelen er beschikbaar zijn en hoe de producenten daarmee omgaan. Op die manier wordt het gemakkelijker om in te schatten wat er nodig is en waar in de (nabije) toekomst mogelijk een tekort aan zal ontstaan. Door daar eerder op in te spelen moet de reguliere geneeskunde er net als de alternatieve geneeskunde erin slagen om tekorten te voorkomen en de best beschikbare zorg te kunnen bieden.

Lees meer over alternatieve geneeswijzen:

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?
Boeken over alternatieve geneeswijzen
Dialysepatiënt en alternatieve geneeswijzen
Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg

Vergoeding alternatieve geneeswijzen:
Vergoedingen diverse alternatieve geneeswijzen
Vergoeding alternatieve geneeswijzen 2018
Vergoeding alternatieve geneesmiddelen

Alternatieve geneeswijzen in het nieuws:
Alternatieve geneeswijzen vooral populair bij hoger opgeleiden
Behandeling met geneesmiddelen bij darmkanker niet altijd de beste keuze
Kennismaking met Wim Hof methode
Problemen met alternatieve geneeswijzen net zoals andere medische fouten

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *