Wat is aromatherapie?

Aromatherapie gaat uit van het gebruik van etherische oliën, op basis van kruiden, bloemen en andere plantaardige ingrediënten. Het gaat om een behandeling met geuren, die het lichaam terug in balans kunnen brengen of zorgen voor een alternatieve genezing van diverse kwalen en symptomen. Deze therapie blijkt met name effectief bij klachten die samenhangen met spanningen, slapeloosheid of angst. De geuren spelen in op ons onderbewuste en kunnen een verstoring in het zenuwstelsel helpen op te lossen, waardoor het lichaam de balans terugvindt en de kans krijgt het zelfherstellend vermogen aan te spreken.


Een aromatherapeut zal gebruik maken van bijvoorbeeld een massage met etherische plantenoliën, net als verstuivers of verdampers van de olie. Het is van belang dat de geuren goed vrijkomen en deze via de neus in ons lichaam terecht komen. De geuren spelen via het onderbewuste in op onze gemoedstoestand en onze algemene gesteldheid. Er zijn verschillende benaderingen, methoden en gebruiken beschikbaar. Een aromatherapeut kan goed vertellen wat aromatherapie is en hoe dit u bij eventuele kwalen kan helpen, of kan u door verwijzen naar een andere reguliere of alternatieve geneeswijze.

Waarbij kan aromatherapie ingezet worden?

Aromatherapie valt in te zetten voor een aantal verschillende kwalen en symptomen. wat is aromatherapieMet name op het gebied van huid en haar maken veel mensen graag gebruik van een consult bij de aromatherapeut. Het gaat bijvoorbeeld om een behandeling van kleine wondjes met lavendelolie, naast een behandeling van schimmels door gebruik te maken van tea-treeolie. Andere voorbeelden zijn de behandeling met zwarte peperolie bij spierpijn en citroenolie bij een te hoge bloeddruk. Rozemarijnolie helpt aan de andere kant een juist te lage bloeddruk op te lossen. Verder is het mogelijk om verstoringen in onze luchtwegen of het zenuwstelsel te helpen oplossen. Wat dat betreft is aromatherapie een van de alternatieve geneeswijzen die we op een aantal verschillende manieren kunnen inzetten.

Welke methodes van aromatherapie bestaan er?

Er bestaan een aantal verschillende methodes van toedienen. Een aromatherapeut kan de geuren bijvoorbeeld verstuiven, door gebruik te maken van een toestel dat ervoor zorgt dat de aroma’s in de lucht terechtkomen. Daarnaast is het mogelijk om de olie te verdampen of gebruik te maken van een inhalatiebad.

Andere gebruikelijke methoden binnen aromatherapie zijn kaarsen, een massage of oraal gebruik van de essentiële oliën. Het is daarbij voldoende om 1 – 3 druppels in te nemen, omdat de oliën alcohol-achtige verbindingen bevatten die de slijmvliezen kunnen irriteren. Een aromatherapeut kan u helpen bij de keuze voor de meest geschikte methode binnen aromatherapie.

Lees meer over aromatherapie:

Aromatherapie is meer dan een geneeskrachtige geur


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

2 comments

 1. Jaap Zeeman

  Mevrouw /Mijnheer

  Mijn probleem Is longfibrose. Kunt U op de een of andere manier hier voor mij iets betekenen?

 2. Evelien_1961

  Goedemiddag,
  Wellicht kunnen jullie mij helpen. Ik heb een aroma diffuser gekocht met de etherische olie eucalyptus. Als ik mijn hand erboven hou is de rook/stoom koud. Hoe kan dit? Is dit wel echte stoom? Ik ben vaak verkouden en wil dat de etherische olie optimaal werkt. De webshop livingzenzes.nl heeft het telefonisch wel uitgelegd, maar ik begrijp het nog steeds niet.

  Zie jullie antwoorden graag verschijnen! Alvast bedankt.

  Groeten,
  Evelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *