Ayurveda: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is Ayurveda?

Ayurveda betekent letterlijk ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayus betekent in het Sanskriet ‘leven’ en Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’. Wat dat betreft richt Ayurveda zich op het gezond door het leven gaan, bijvoorbeeld door met uzelf in balans te komen. De Ayurvedische geneeswijze geldt bovendien als een officiële wetenschappelijke geneeskunde, zoals geaccrediteerd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Veel van de zorgverzekeraars vergoeden Ayurvedische consulten en behandelingen.


Ayurveda geldt als de oudste geneeswijze en is gestoeld op de menselijke maat. Het maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke kruiden, waarmee u de kwaliteit van het leven kunt verbeteren. U richt u op de bron van eventuele problemen, om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen om uw weerstand aanzienlijk te verhogen (ontslakken).

Ayurveda vindt z’n oorsprong in India, maar werd door de eeuwen heen onder andere verspreid over Egypte, Griekenland, Tibet, China, Rome, Japan en Rusland. Het is de vermoedelijk oudste holistische geneeskunst ter wereld. Experts schatten dat de Ayurvedische methode al zo’n 5.000 jaar oud is. Ook in een westerse cultuur zoals we die in Nederland kennen kunnen we veel baat hebben bij Ayurveda. De methode is gestoeld op de menselijke maat en brengt balans aan in ons lichaam, de geest en de ziel.

U kunt een test doen om na te gaan welk consultatie-type u bent en vervolgens bijvoorbeeld gebruik maken van Ayurveda voeding van Maharishi. Daarnaast kunt u een behandeling ondergaan op basis van een Shiatsu massage, waardoor het u helpt om de kwaliteit van leven te bevorderen en op holistische wijze voor de aanpak van eventuele klachten of problemen te zorgen.

Ayurveda is gebaseerd op drie bio-energetische krachten (dosha’s) die de basis vormen voor alle levende organismen. Het gaat om:

  • Vata, de kracht van beweging
  • Pitta, de kracht van transformatie
  • Kapha, de kracht van structuur


Ayurveda vormt de leer van de tridosha’s, de krachten die samen sturing geven aan de 5 verschillende elementen waaruit wij zijn opgebouwd. wat is ayurvedaHet gaat om aarde, water, vuur, lucht en ether. We worden allemaal geboren met een unieke combinatie van deze vijf elementen en 3 bio-energetische krachten. Zodra er een verstoring ontstaat in deze balans als het gevolg van de manier van leven krijgen we te maken met klachten of ziekten. We kunnen ons bijvoorbeeld lusteloos gaan voelen of moe worden, waarna we te maken krijgen met ziekten. Een ziekte begint wat dat betreft altijd met een verstoorde balans, Ayurveda helpt om het evenwicht op een natuurlijke wijze te herstellen. Deze therapie behoort tot de alternatieve geneeswijzen.

Waarbij kan Ayurveda ingezet worden?

Ayurveda kan uitkomst bieden bij een groot aantal verschillende klachten of ziekten. Heeft u bijvoorbeeld last van een metabole verstoring, een allergie of wellicht een stress-gerelateerde klacht? De kans is groot dat dit de maken heeft met een verstoring van de genoemde balans. Het is met voeding, een Shiatsu massage of de andere producten van Maharishi mogelijk om daar iets aan te doen. Specialisten in Ayurveda werken onder andere samen met bedrijven en andere kennisinstellingen, om hedendaagse problemen zo goed mogelijk het hoofd te bieden. De Ayurvedische geneeskunde biedt immers ook in onze huidige moderne samenleving nog een belangrijke houvast en wetenschappelijke basis voor een holistische benadering.

Verder is het geschikt bij een groot aantal verschillende klachten. Ayurveda arts Mohana Kumari ontving in 2010 een Koninklijke Onderscheiding voor haar bijdrage aan het wereldkundig maken van Ayurveda en de mogelijkheden die er bestaan bij verschillende kwalen. Zij beschrijft onder andere Ayurveda voeding en specifieke kruiden, op basis van toepassingen zoals die in geen enkel ander boek te vinden zijn.

Welke methodes van Ayurveda bestaan er?

Om een behandeling of methode te kunnen toepassen is het allereerst van belang om het consultatietype vast te stellen. Een vata-type is bijvoorbeeld wat tenger en heeft een droge huid. De persoon is nerveus van aard en kan moeilijk stil zitten. Daarnaast is de persoon snel vermoeid en is deze behoorlijk perfectionistisch. Een pitta-type is aan de andere kant niet zo gek op warmte en zonnebaden en houdt van ondernemen. Bij stress is deze persoon prikkelbaar en het enthousiasme en de vastberaden tred gaan over het algemeen hand in hand. Een kapha-type is over het algemeen wat steviger tot zwaarder gebouwd en heeft een constante energie. De persoon heeft een lange en diepe slaap en kan goed met stress omgaan. Bovendien is de persoon het meest productief tijdens de middaguren.

U kunt bij een specialist een Ayurveda test ondergaan, om vast te laten stellen welk type u bent. Aan de hand daarvan is het met behulp van de Ayurveda voeding van Maharishi of een Shiatsu massage mogelijk om de kwaliteit van leven te herstellen en er op die manier voor te zorgen dat u weer in balans kunt komen. De Ayurvedische behandelingen richten zich wat dat betreft altijd op het herstellen van de problemen door de balans in uw eigen lichaam te herstellen.

Branchevereniging Ayurveda

Het Europa Ayurveda Centrum (EAC) geldt als zowel een kenniscentrum als de branchevereniging in Nederland. Er valt algemene informatie te vinden, net als over de behandelingen die er beschikbaar zijn. Verder is het via het EAC mogelijk om producten te bestellen die er voor zorgen dat u de mogelijkheid heeft om de balans te herstellen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Lees meer over ayurveda:

Wat is de ANVAG en wat doen zij?
Ayurveda lessen populair bij buitenlandse studenten in Jaipur


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een ayrvedisch therapeut
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken