Wat is Azitromycine?

Azitromycine is een macrolide antibioticum dat bacteriële infecties behandelt. Dit middel wordt doorgaans gebruikt bij luchtweginfecties (longontsteking, chronische bronchitis), infecties aan de amandelen en oren. Verder behandelt Azitromycine huidinfecties en infecties aan de baarmoederhals en urinebuis door chlamydia. Een verpakking bevat 3 tabletten met 500 mg Azitromycine. Azitromycine is een generieke variant van Zithromax.

Waar wordt Azitromycine voor gebruikt?

Azitromycine behandelt bacteriële infecties. Long- oor- amandel- en huidinfecties. Verder ook bij chlamydia. Dit is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) bij mannen en vrouwen die zich uit in pijn en onregelmatige afscheiding uit de penis of vagina. De urinebuis en baarmoederhals zijn ontstoken. Vrouwen kunnen ook meer bloed verliezen tijdens de menstruatie. U geeft deze SOA door door onvoldoende beschermd seksueel contact te hebben. De aandoening kan echter ook zonder symptomen aanwezig zijn, zonder dat u het dus weet. Het is daarom belangrijk dat u regelmatig een SOA test ondergaat na onveilige seks.

Azitromycine kopen

Hoe werkt Azitromycine?

Eiwitten zorgen ervoor dat bacteriën zich verder kunnen ontwikkelen. Azitromycine is een stof die de aanmaak van RNA-proteïnes verstoort. De bacterie heeft zo geen eiwitten meer om zich verder mee te voeden en zal langzaam afsterven. De afgestorven cellen worden vervolgens vernietigd door de witte bloedlichamen van het lichaam.

Gebruik

Uw arts schrijft steeds de aanbevolen dosis voor. Dit is doorgaans een kuur van 3 of 5 dagen. Bij een driedaagse kuur neem je elke dag 500 mg in (2 tabletten van 250 mg of 1 tablet van 500 mg). Bij een vijfdaagse kuur neemt u de eerste dag 500 mg, de volgende dagen 250 mg.
Om chlamydia te behandelen, neem je 2 tabletten van 500 mg gelijktijdig in op 1 dag. Doe dit 2 uur voor of na de maaltijd. Neem ze zeker niet in met volgende producten en stoffen: zuivel, zink en ijzer. Deze stoffen remmen de werking van Azitromycine.

Hoe effectief is Azitromycine?

Azitromycine is effectief om bacteriële infecties (long- oor- amandel- en huidinfecties) en chlamydia te behandelen. Dit is een SOA die overgedragen wordt door onvoldoende beschermd seksueel contact. Belangrijk om te weten is dat u drager kan zijn zonder dat u het weet. De aandoening komt echter ook voor zonder symptomen (80 % bij vrouwen en 50 % bij mannen). Laat u regelmatig testen bij een arts.
Neem steeds de voorgeschreven dosis is en neem de kuur volledig uit. Doet u dit niet, dan zal dit medicijn niet effectief kunnen werken en vergroot de kans op antibioticaresistentie. Neem ze 2 uur voor of na de maaltijd in. Zuivel, ijzer en zink remmen de werking van dit middel.
Zorg dat u 7 dagen na gebruik beschermde seks hebt. U verkleint de kans op herbesmetting. Verder is het aangewezen om ook uw sekspartner te laten mee behandelen.

Drink geen alcohol tijdens gebruik en neem dit middel niet in wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Dit middel heeft een wisselwerking met andere medicijnen (warafine, colchicine, pimozide, digoxine…). Licht steeds uw arts in over uw medicijngebruik alvorens deze behandeling te starten.

Mogelijke bijwerkingen
Diarree, hoofdpijn en misselijkheid. Ook duizelig zijn, een korte adem en slapeloze nachten kunnen voorkomen. Verminderd gehoor en visus, hepatitis, keelontsteking, pijnlijk urineren en huidreacties zijn mogelijk. Uitzonderlijk kan u leverproblemen krijgen.