Heb je last van ademhalingsproblemen, astma of hyperventilatie? Het zijn vervelende klachten, die we ook wel aanduiden als cistic fibrosis. In algemene zin heb je last van ademhalingsproblemen, het lukt je niet goed om adem te halen of in bepaalde situaties lijkt je lichaam als het ware te blokkeren. Je kunt hier uitstekend wat aan doen, mits je goed nagaat wat er aan de hand is.


Astma is een ontsteking van de longen, waardoor de slijmvliezen hierin geïrriteerd zijn. Dit kan verschillende klachten veroorzaken, de kans is groot dat je wat benauwd wordt of dat je begint te hoesten. Komt dit acuut op? Dan is er sprake van een astma-aanval. Indien je er vooral met sporten of bewegen last van hebt bestaat de kans dat je last hebt van inspanningsastma.

Daarnaast kun je last hebben van hyperventilatie, iets waar zowel kinderen als volwassenen mee te maken kunnen krijgen. Je gaat sneller ademen wanneer je gespannen raakt, waardoor je niet meer voldoende uitademt. Als gevolg daarvan ervaar je een vervelende sensatie, de kans is groot dat je tijdens hyperventilatie wat benauwd en duizelig zal worden. Over het algemeen gaat dit gepaard met stress, angst of oververmoeidheid, iets dat niet geldt voor andere ademhalingsproblemen zoals astma. Wanneer je hier last van hebt is het verstandig een therapeut te zoeken voor je ademhalingsproblemen, zodat je die vast kunt laten stellen en je er vervolgens wat aan kunt (laten) doen.


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *