Inmiddels zijn de eetstoornissen anorexia en boulimia nervosa al ingeburgerde begrippen. Dat geldt nog niet voor Binge Eating Disorder. Toch hebben in Nederland meer dan 150.000 mensen last van deze eetstoornis. Het komt daarmee op de lijst van veel voorkomende aandoeningen in ons land.
Opvallend bij Binge Eating Disorder (BED) is dat 40% van de mensen met BED man is. Mogelijkerwijze is dat percentage nog hoger, omdat het voor mannen nog lastiger is om met eetstoornis naar buiten te komen dan voor een vrouw.
Wat is een Binge Eating Disorder?
BED noemt men ook wel de eetbuistoornis. Hierbij komen onbeheersbare eetbuien voor. Vaak herkent men het niet of ontkent men het juist met de gedachte dat iedereen wel eens van deze eetbuien zal kennen. Het is ook vaak een kwestie van schaamte om ermee naar buiten te komen. Dat laatste heeft er ook mee te maken dat je echt de controle over jezelf volkomen kwijt lijkt te zijn. Je blijft eten totdat je maag bijna op barsten lijkt te staan of werkelijk alle voedsel thuis op is.
Wat zijn de kenmerken van een Binge Eating Disorder?
Misschien heb je zelf al wel een vermoeden dat je gedrag niet helemaal in orde is als het op eten aankomt.
De eetbuien komen wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere malen op een dag voor. Er is sprake van fases, maar de buien gaan niet vanzelf over. Een aantal kenmerken zijn:
- Tijdens een eetbui eet je veel sneller dan normaal;
- Je blijft eten totdat je onaangenaam vol zit;
- De eetbuien komen alleen voor als je alleen bent.
Na de eetbui walg je van je eigen gedrag en voel je je somber. Je voelt je constant schuldig, omdat je weet dat het weer zal gaan gebeuren. Je ‘compenseert’ de eetbuien niet zoals bij boulimia. Als de eetbuien al meer dan drie maanden aanhouden, kan je ervan uitgaan dat de een Binge Eating Disorder hebt.
Is er een verband met leeftijd en wat zijn de risico’s?
Hoewel er geen echte leeftijdgrens bestaat voor deze eetstoornis begint deze vaak in de puberleeftijd (15-20 jaar). De meeste mensen die lijden aan deze eetstoornis zijn tussen de 25 en 40 jaar. Maar zowel jonger als ouder komt voor.
Het te veel eten leidt altijd tot buikpijn met een reëel risico op een maagbloeding of zelfs maagscheuring. De stofwisseling kan ontregeld raken evenals de hormoonhuishouding. Een lange periode zorgt bijna altijd voor matig tot ernstig overgewicht met risico’s op hart- en vaatzieken en andere ernstige aandoeningen.
Genezingskansen bij BED
Genezen van deze eetstoornis is mogelijk. Er zijn nog geen exacte herstelpercentages beschikbaar. Volgens de officiële DSM-5 richtlijnen ben je hersteld als je drie maanden geen eetbui hebt gehad. Ook als je minder dan 1 keer per week een niet onbeheersbare eetbui hebt, is het probleem hersteld. Er zijn verschillende soorten therapieën die ingezet kunnen worden om BED te genezen. Daarbij kun je denken aan psychotherapie.