Blijf niet rondlopen met blessures

Wij begrijpen maar al te goed dat blessures vervelend zijn. Heb je bijvoorbeeld een blessure aan je heup? Dan is een heupoperatie soms de beste oplossing. We vertellen je waar blessures precies vandaan komen en voorzien je van tips om hier minder snel last van te krijgen. Lees snel verder voor meer informatie.

Fysiotherapie - Unsplash

Blessures: oorzaken en het voorkomen hiervan

Een blessure die op de lange termijn ontstaan is, komt vaak doordat er een disbalans is tussen wat je lichaam aan kan en tot hoeverre je jouw lichaam belast hebt. Als je traint, kun je je training pas effectief noemen als de schade die hierbij aan je lichaam is aangebracht zich ook weer kan herstellen.

Wanneer er geen mogelijkheid meer is om volledig van de training te herstellen, zal er schade ontstaan, wat zorgt voor een blessure. Denk aan een stevige blessure aan de knie waarbij enkel een knieoperatie nog helpt.

Hoe voorkom je blessures?

Hoe voorkom je precies blessures, zodat je niet op de lange termijn in de problemen komt. Wij hebben enkele tips voor je, zodat je een blessure kunt voorkomen.

1. Herstel van voorgaande blessures

Een groot risico voor een blessure is een voorgaande blessure. Het is dan ook van groot belang om ook goed te herstellen van je vorige blessure. Blijf ook deze zwakke plek trainen, zodat je later niet weer last van bijvoorbeeld je knie of je heup krijgt.

2. Zorg voor voldoende nachtrust

Zorg er altijd voor dat je voldoende nachtrust hebt en ook overdag voldoende rust neemt. Dit is een van de beste manieren om een blessure te voorkomen. Niet alleen verminder je hiermee de last voor je lichaam. Ook je hersteltijd neemt toe. Daarmee kan je lichaam steeds meer last dragen.

Slaap minimaal acht uur per nacht om de kans op een blessure te verminderen.

3. Train niet te hard

Misschien denk je dat je juist pijn moet lijden om vooruitgang te boeken. Niets is echter minder waar. Ga je tot het gaatje? Dan neemt de kans op een blessure enkel toe. Je kunt jouw training het beste stap voor stap opbouwen, zodat de kans op blessures zo min mogelijk is.

Ga aan de slag met onze tips en verminder de kans op blessures aanzienlijk.