Alternatieve geneeswijzen winnen opnieuw aan populariteit

Alternatieve geneeswijzen worden zoals je hierboven kunt lezen steeds populairder, en door de zorgverzekeringen wordt het ook steeds vaker vergoed. Dit is een interessante ontwikkeling, maar hoe komt het dat deze alternatieve geneeswijzen toch steeds meer animo krijgen?

De feiten
Laten we als eerste eens kijken naar wat we weten, en dan zien we al snel dat het CBS in 2014 al aangaf dat de alternatieve geneeswijzen steeds populairder werden. Deze gegevens komen van de periode tussen 2010 en 2012, waarin bijna 1 miljoen mensen zich lieten behandelen met alternatieve geneeswijzen, dit was toen al 6% van de bevolking. Opvallend was dat het vooral vrouwen en hoogopgeleiden waren die zich met alternatieve geneeswijzen bezighielden. En de acupuncturist werd hiervan het meest bezocht, met wel 25% van de alternatieve geneeswijze bezoekers.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door WorkJoy in opdracht van Genees je Wijzer onder 3.000 respondenten, heeft later aangetoond dat in 2015 nog 16% aangaf alternatieve geneeswijze te overwegen, terwijl dat percentage in 2017 naar 24% (!) is gestegen.

Hoe komt het dat alternatieve geneeswijzen steeds populairder worden?
Als je goed op het internet rondzoekt dan vind je al snel dat wat we vroeger als alternatief zagen steeds meer ‘normaal’ wordt; gezond eten is nog nooit zo’n hype geweest, en ook biologisch eten of veganisme zien we steeds vaker. Andere praktijken die we steeds normaler vinden is het gebruik van kruiden, essentiële oliën en zelfs kristallen. Deze verandering en trend maakt het er natuurlijk ook naar dat mensen steeds meer aan alternatieve geneeswijzen denken.

Een andere vrij logische reden is dat het steeds vaker vergoed wordt door zorgverzekeringen, en als iets vergoed wordt dan ben je natuurlijk veel sneller geneigd om het uit te proberen en het te vertrouwen.

Ook biedt alternatieve geneeswijze een heel scala aan verschillende therapieën, er zit voor iedereen dus wel iets waardevols bij zou je kunnen zeggen. Ook is het zo dat alternatieve geneeswijze vaak doorgaan met ondersteunen wanneer reguliere geneeskunde er officieel niks maar aan kan doen. Misschien voel jij je wel altijd moe maar toont de reguliere geneeskunde aan dat er niks mis met je is, dan kan alternatieve geneeswijze wellicht een antwoord of aanvulling bieden.

Een laatste oorzaak die voor veel mensen mee kan tellen is dat alternatieve genezers je over het algemeen veel meer tijd en aandacht schenken dan de gemiddelde huisarts. De alternatieve genezer wil je dan ook als een totaal mens leren kennen en wil meer weten dan alleen de klacht. Dit kun je als patiënt als erg fijn ervaren, en kan zeker een reden zijn om voor alternatieve geneeswijze te kiezen, vooral als jij je door reguliere dokters niet gehoord voelt.

Zoals je wel is opgevallen wordt het gebruiken van alternatieve geneeswijzen steeds normaler en wordt het ook steeds meer gedaan door Nederlanders. Niet zo gek als jij je bedenkt dat er ook zeker veel voordelen kleven aan het gebruik van alternatieve geneeswijzen. Het is dus zeker fijn om te proberen, al adviseren wij ook altijd contact met je reguliere arts te houden en alternatieve behandelingen als aanvulling te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *