Zoals je misschien wel kon verwachten blijkt acupunctuur de meest gebruikte vorm van alternatieve geneeswijzen in 2017 te zijn, maar het staat bijna gelijk aan haptonomie. Hoe komt het dan dat deze alternatieve geneeswijze het bekendst zijn, en welke staan er nog meer in de top 10 van 2017?

Het onderzoek
Genees je Wijzer heeft een enquête rond laten gaan waarbij je de alternatieve geneeswijzen die jij gebruikte aan kon geven. Op plek 1 en 2 staan acupunctuur en haptonomie, met een verschil van 300 stemmen. Op de derde plek zien we homeopathie, waarvan we ook al langer weten dat het een van de populairder vormen van alternatieve geneeswijze is. Op de plek 4 komt osteopathie, waarvan we gezien hebben dat topsporters er veel baat bij hebben.

De volledige top 10 van 2017:
1: Acupunctuur (2.504 stemmen)
2: Haptonomie (2.234 stemmen)
3: Homeopathie (2.001 stemmen)
4: Osteopathie (1.738 stemmen)
5: Chiropractie (1.703)
6: Antroposofie (1.627)
7: Fytotherapie (1.228)
8: Reiki (1.193 stemmen)
9: Shiatsu (812 stemmen)
10: Paranomale geneeskunde (778 stemmen)

Ondervraagden konden meer keuzes invullen

Waarom deze verdeling?
Acupunctuur en haptonomie staan dus duidelijk op de eerste en tweede plek. Acupunctuur is als eerste een erg bekende vorm van alternatieve geneeswijze die al duizenden jaren veelvoudig wordt beoefend in het oosten van de wereld. Doordat het al zo’n oude geneeswijze is vertrouwen mensen het ook sneller, bovendien kan acupunctuur bij veel verschillen pijnproblemen helpen.

De populariteit van haptonomie kan ook worden verklaard door waar het allemaal bij kan helpen en hoe breed het inzetbaar is. Denk aan oververmoeidheid, burn-out, stress, relatieproblemen en trauma. Vooral vandaag de dag hebben veel mensen last van een van deze problemen, en iets als haptonomie kan zowel de fysieke als de mentale problemen aanpakken. Bovendien helpt haptonomie je in jouw persoonlijke ontwikkeling doordat het jouw voelende vermogen ook vergroot. En het opnieuw in contact komen met ons gevoel is iets wat veel mensen in deze moderne drukke wereld zoeken.

Ook in 2017 is acupunctuur dus opnieuw de meest populaire (alternatieve) geneeswijze, en zo gek is dat ook niet wanneer jij je bedenkt dat het al zo lang een erg populaire vorm van genezen is. Maar ook haptonomie heeft populariteit gewonnen door de jaren heen en wordt dus ook steeds bekender, wat logisc is als jij je bedenkt dat waar haptonomie naar streeft een doel is waar veel van ons tegenwoordig naar streven, namelijk het terugvinden van ons gevoel. Ook lager in de ranking staan volgens ons zeer waardevolle geneeswijzen. Wie weet vinden we die in 2018 hoger terug!

Vind een shiatsu therapeut
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken