Osteopathie immens populair in topsport

We hebben het steeds vaker in het nieuws teruggezien afgelopen jaar, topsporters die gebruik maken van osteopathie om hun prestaties te verbeteren. Van het Duitse voetbalteam tot ons eigen Ajax, osteopaten worden er vaak bij geroepen voor een grote wedstrijd. Maar wat houdt osteopathie eigenlijk in? En waarom werkt het zo goed voor deze topsporters?

Wat is osteopathie?
Osteopathie is een (alternatieve) geneeswijze om verschillende soorten blessures maar ook andere problemen met het lichaam te behandelen. Het doet je misschien denken aan fysiotherapie of een massage, maar osteopathie gaat dieper op het probleem in. Vaak wordt bij een probleem gezocht naar de oorzaak in de vorm van spanningen in het lichaam. De osteopaat gebruikt dan ook enkel zijn handen om problemen weg te masseren, vaak is het de bedoeling om de mobiliteit van de gewrichten terug te krijgen.

Waarom werkt osteopathie zo goed voor topsporters?
Osteopathie wordt al door verschillende topsporters gebruikt, waarvan de bekendste wellicht Arjen Robben is, maar ook Wesley Sneijder heeft er al gebruik van gemaakt. Onze eigen Limburgse osteopaat Hub Westhovens heeft de Duitse EK-spelers vorig klaar klaargestoomd voor hun grote wedstrijd. En ook Ajax heeft een eigen osteopaat uit België recent een contract aangeboden.

De taak van een osteopaat in de sportwereld is om blessures op te lossen maar vooral ook te voorkomen. Een osteopaat wordt hier vaak bij geroepen in plaats van een fysiotherapeut omdat een osteopaat op een dieper niveau naar de oorzaak zoekt. Bovendien begrijpt een osteopaat de verbinding tussen al het lichaamsweefsel, wat handig is want vaak is de plek van de pijn niet automatisch de pijn van de oorzaak Een osteopaat kan bovendien door reguliere controles, waarbij naar spanning wordt gezocht, al ver van tevoren zien of er een blessure zit aan te komen. Ook kan een osteopaat een topsporter helpen om zijn belastbaarheid te vergroten, waardoor hij dus topprestaties kan neerzetten zonder dat hij risico loopt op een blessure. Kortom, een osteopaat kan topsporters snel van blessures af helpen wanneer zij deze hebben, en kan ze vooral ook helpen om blessures te voorkomen.

Binnen de topsport worden osteopaten steeds vaker ingezet om te helpen bij het herstellen en voorkomen van blessures. Maar ook worden de prestaties tot maximaal geduwd wanneer een osteopaat de belastbaarheid van het lichaam van de topsporter kan vergroten. Het is dan ook heel logisch dat steeds meer topsporters een eigen osteopaat in handen nemen. Maar ook wanneer je gewoon een recreatieve sporter bent kun je voordelen genieten van een bezoekje aan de osteopaat, vooral als je last hebt van een blessure kan een osteopaat je enorm van dienst zijn.

Vind een osteopaat
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken