Utrechters maken het meest gebruik van alternatieve geneeswijzen

Uit onderzoek is gebleken dat bewoners van Utrecht gemiddeld het meeste gebruik maken van alternatieve geneeswijzen, en dus was het aan ons om naar deze feiten te kijken en hier eventueel ook een verklaring voor te vinden.

Het onderzoek
Uit een onderzoek van WorkJoy, in opdracht van Genees je Wijzer onder 2.100 respondenten, is gebleken dat Utrecht het grootste percentage inwoners heeft die gebruik maken van alternatieve geneeswijze of er ooit mee in aanraking zijn geweest, namelijk 24%. Delft en Nijmegen volgen snel met 23% van zijn bewoners, wat ook aanzienlijk is. Maar hoe komt het nou dat juist deze steden in de top drie zijn beland?

Mogelijke verklaringen
Wat meteen opvalt is dat niet de grootte van de stad bepaalt hoeveel mensen er gebruikmaken van alternatieve geneeswijzen, omdat o.a. Den Haag meer dan 5x zo groot is als Delft, maar in Den Haag er toch maar 18% gebruikmaakt van alternatieve geneeswijzen.

Een verschil wat je opvalt als je wat verder zoekt is dat is dat de steden die hoger in de lijst staan een stuk meer alternatieve geneeswijzen praktijken hebben, of de stad nou groot of klein is. Maar de vraag is hier natuurlijk of de grote hoeveelheid praktijken het hoge percentage veroorzaakt of andersom. Dat kun je uiteraard nooit met zekerheid zeggen.

Wat ook typisch is, en logisch als je erover nadenkt is dat de steden die hoger in de lijst staan over het algemeen een gerenommeerde universiteit hebben. Nijmegen, Delft en Utrecht hebben alle drie een vooraanstaande universiteit in hun stad liggen. En aangezien is gebleken dat het vooral de hoogopgeleiden zijn die gebruik maken van alternatieve geneeswijzen is het een logisch verband om te leggen. In steden waarin een goede universiteit ligt wonen over het algemeen meer hoogopgeleiden en deze hoogopgeleiden zullen sneller gebruik maken van alternatieve geneeswijzen.

Wat wel is gebleken is dat de verbinding tussen een hoge opleiding en alternatieve geneeswijzen nog evidenter is dan we eigenlijk dachten. In steden met een befaamde universiteit wordt over het algemeen meer gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen doordat hier gemiddeld meer hoogopgeleiden wonen. Een logisch verband als je er even over na denkt. Dus, in welke stad woon jij? En maak jij gebruik van alternatieve geneeswijzen? En denk jij dat dit verband juist is, of dat er een factor is die we missen in onze verklaring?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *