Chinese wetenschappers furieus over gebruik Crispr-Cas techniek bij tweeling baby

De techniek is buitengewoon simpel. Via een naald kan uit de celkern van een embryo het Crispr Cas molecuul gehaald. Het goede gen wordt vervolgens in de celkern gebracht van een verkeerde cel. Door middel van het doorknippen van de DNA streng dwingt men de chromosoom te stoppen met delen, vervolgens wordt de corrigerende molecuul aangebracht die de fout in de DNA code uit haalt en repareert.

Chinese arts repareert een tweeling baby

Twee Chinese meisjes geboren via de eerste gemanipuleerde IVF zwangerschap zorgt voor veel ophef in de medische wereld. De arts heeft namelijk via de CRISPR / Cas9-eiwit techniek het DNA nieuwe instructies gegeven de zogenaamde gen chirurgie. Met deze genetische manipulatie wilde hij de meisjes te beschermen tegen een toekomstige Hiv-infectie. Zoals hij het zelf ziet wilde hij deze stap zetten om de gezondheid van de mensheid te verbeteren. Via zijn Youtube kanaal laat vertelt hij trots over het resultaat.

Manipulatie van DNA voor het eerst toegepast op de mens

Veel wetenschappers over heel de wereld spreken schande van deze genetische manipulatie. Niet alleen vinden ze de werkwijze van de Chinese wetenschapper niet juist (de manipulatie is zonder controle van derden uitgevoerd), ook vinden ze het risico voor de meisjes veel te groot. Het werken met de genetische knip en plak methode staat nog helemaal in de kinderschoenen. Het is nog veel te gevaarlijk om dit al op mensen toe te passen, zo stellen ze. De wetenschapper zelf — He Jiankui — spreekt in zijn video vol trots wat hij heeft gedaan en wat deze stap voor de mensheid kan betekenen.

Gen die HIV-virus doorgeeft uitgeschakeld

Een ouder echtpaar wilde graag een kind, echter de man was drager van het HIV virus. Om te voorkomen dat het toekomstige kind (later bleek kinderen) dit virus over zou nemen is er door de wetenschapper Jankbui een genetische manipulatie uitgevoerd.

Jiankui bracht het CCR5 gen in bij een embryo na de bevruchting van de eicellen. Deze gen is een gemuteerde vorm die resistent is voor het aids virus. Naar eigen zeggen heeft hij bij het maken van deze wijzigingen goed gecontroleerd of hierdoor geen andere aanpassingen zijn gemaakt. Volgens hem is dit niet gebeurd. En is de operatie daarmee legitiem uitgevoerd.

Is de doos van Pandora door deze manipulatie nu geopend?

Wetenschappers zijn furieus want die vragen zich af waar dit zal eindigen. Het is een ethische vraag die door het ene kamp wordt verguisd en de ander kijkt vol bewondering toe. Voor het eerst grijpen we nu echt in in de menselijke evolutie. Dat is op zich al spannend genoeg. Maar waar de meeste wetenschappers over vallen is dat deze aanpassing maar gedaan is zonder dat er over dergelijke manipulaties afspraken zijn gemaakt. Verder zijn de uitwerkingen van dergelijke aanpassingen nog onvoldoende bekend. Er wordt nu gespeeld met levens en niet alleen dat, ook over de ethiek ervan zijn nu hevige discussies gaande.

Een ding is zeker, voor veel mensen opent deze operatie de doos van Pandora. En dat levert een verontrustend en ongemakkelijk gevoel op.

Tweedeling in de maatschappij licht op de loer?

Want gaan we nu allemaal slimme mensen maken, of alleen mensen met blonde haren en blauwe ogen? Het gevaar van deze techniek dat het in de verkeerde handen terecht kan komen. Maar om niet gelijk helemaal hard van stapel te lopen, het kan snel voor een verdeling in de maatschappij zou kunnen zorgen. Want de techniek is niet voor iedereen betaalbaar. Via deze manier kun je een tweedeling krijgen in mensen die deze gezondheidsnorm wel kunnen betalen en dus gezondere mensen kunnen worden dan de armere.

DNA levert als bouwstenen van het leven een schat aan informatie

De afgelopen jaren is de DNA en het onderzoek ernaar steeds dichter bij de consument gekomen. Niet alleen is het afnemen van een DNA test via online websites vandaag de dag makkelijker dan ooit, nee ook bij het oplossen van moordzaken zorgt DNA voor veel informatie en leidt soms zelfs tot oplossen ervan. Komt hier dan straks ook het bouwen en knutselen met DNA bij? En moeten we hier dan eigenlijk niet alleen maar blij mee zijn? Over het voortschrijden van de techniek wel maar het toepassen ervan moet met een een veel grotere voorzichtigheid gebeuren. En dat lijkt nu echt niet het geval. Behalve de arts in kwestie is iedereen het er namelijk over eens dat er meer controle moet zijn op dergelijke ingrepen. Een ding is duidelijk, over dit onderwerp zal nog lang worden nagesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *