Chiropractie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is chiropractie?

Chiropractie richt zich binnen de alternatieve geneeswijzen heel duidelijk op specifieke lichamelijke klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om rugklachten, nekklachten en andere klachten met een oorsprong in de wervelkolom, het zenuwstelsel of de spieren en gewrichten. Een chiropractor hanteert verschillende bewezen succesvolle methoden, om u van de klachten af te helpen en ervoor te zorgen dat u weer zonder pijn of andere ongemakken door het leven kan.

Wat doet een chiropractor precies

Chiropractie start altijd met een eerste consult waarin de chiropractor een gesprek met u aan zal gaan. Het is tijdens dat gesprek vooral van belang om de klachten die u ervaart in kaart te brengen. Het gesprek geeft een indicatie van de oorzaak van de klacht die u ervaart, de chiropractor zal daarna een uitgebreid lichamelijk onderzoek doen en mogelijk orthopedische, chiropractische of neurologische testen bij u afnemen. Aan de hand daarvan is het mogelijk om na te gaan of chiropractie de oplossing biedt, of dat een verwijzing een betere mogelijkheid vormt.

Een chiropractor is geschoold in chiropractie, maar kent daarnaast de methoden voor een algemene diagnose, waardoor een therapeut over het algemeen goed samenwerkt met bijvoorbeeld artsen en andere specialisten.Chiropractie

Een chiropractor gaat aan de slag met de behandeling, of zal u voor nader onderzoek verwijzen naar uw huisarts. Op die manier is het mogelijk om de oorzaak van de klachten in beeld te brengen en na te gaan welke vorm van behandeling de ideale keuze vormt om bijvoorbeeld rugpijn of nekklachten te verhelpen.

Welke methodes van chiropractie bestaan er?

De chiropractie staat bekend om de manipulatie technieken, wat we in de volksmond kennen als het kraken. Een chiropractor kan echter gebruik maken van meerdere behandelingen. Een manipulatie is een heel snelle en gecontroleerde rekbeweging. Dit heeft als doel de beweeglijkheid van het gewricht te herstellen. Tijdens dit proces ontstaan er kleine gasbelletjes in het gewricht, die leiden tot het karakteristieke geluid. Het is daarnaast echter mogelijk om tal van andere behandelmethoden te kiezen. Dit is afhankelijk van de oorzaak van de klachten en de beste manier om daar een oplossing voor te bieden. De behandelmethode die de chiropractor kiest hangt af van uw individuele klachten en behoeften, het staat wat dat betreft niet vast dat er sprake zal zijn van een manipulatie.

Branchevereniging chiropractie

In Nederland kennen we de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) als de branchevereniging op het gebied van chiropractie. Zij geven informatie over chiropractie in het algemeen, net als over de leden in het bijzonder. Het is aan de hand daarvan mogelijk om een chiropractor in de buurt te vinden. Op de website van de NCA vindt u bovendien meer informatie over de vergoeding van chiropractie. Daarnaast vindt u daar een aantal feiten en cijfers op dit gebied. Heeft u een klacht over een bepaalde chiropractor die is aangesloten bij de NCA? Ook in dat geval kunt u daar terecht, de associatie zal de klacht in behandeling nemen en mogelijk actie ondernemen richting de practioner.

Lees meer over chiropractie:

Chiropractie wint dankzij wetenschappelijke basis aan interesse
Massages vormen waardevolle aanvulling op chiropractie
Verkeerde houding is een gevolg in plaats van de oorzaak
Nieuwe behandeling maakt chiropractie pijnloos
Vergoeding chiropractie

Chiropractie in het nieuws:
Open huis om chiropractie dichter bij de mensen te brengen groot succes
Gratis wervelkolomscan in Geldermalsen was groot succes


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een chiropractor
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken