Coaching en Counseling

Wat zijn coaching en counseling?

Coaching en counseling bieden een vorm van hulpverlening waarbij een coach of counselor er op een professionele wijze voor zorgt dat het evenwicht van een cliënt of binnen een relatie hersteld raakt. Er is sprake van gesprekken tussen de cliënt en de counselor, eventueel in combinatie met andere belangrijke relaties. Als cliënt voelt u zich gehoord, terwijl een coach of counselor ervoor zorgt dat u het juiste pad zal bewandelen. Coaching en counseling kennen diverse toepassingsgebieden, zowel op het persoonlijke als bijvoorbeeld zakelijke vlak.


Het is van belang om coaching en counseling als twee verschillende aanpakken te zien. Ze vertonen overlap, maar zitten wel degelijk anders in elkaar. Counseling helpt om het zelfoplossend vermogen van de cliënt aan te spreken. Een counselor luistert goed naar de problemen of ervaringen van een cliënt, om aan de hand daarvan na te gaan waar de kern ligt en hoe het mogelijk is om daar het hoofd aan te bieden. De counselor zal hier en daar aanwijzingen geven. Het is aan de andere kant echter een methode om er vooral voor te zorgen dat een cliënt een oplossing vindt die dicht bij de eigen identiteit staat. Een counselor kan mee naar binnen kijken, om op die manier zowel de gevoelens, gedachten als het gedrag te verkennen. En op basis daarvan voor een nieuwe balans te zorgen.Coaching en Counseling

Coaching is er aan de andere kant veel meer op gericht om een cliënt te helpen zich in een bepaalde richting te ontwikkelen. Over het algemeen stelt een cliënt een helder doel. De coach helpt om dat doel te bereiken door de juiste handvatten aan te reiken. De beide methoden vullen elkaar goed aan. Counseling kan helpen om het doel op het gebied van coaching helder en inzichtelijk te maken, waardoor de cliënt daar op een goede manier naartoe kan werken. Coaching is vaak gebaseerd op meer actiegerichte toepassingen, terwijl het bij counseling gaat om het vinden van de interne rust en antwoorden om een ontwikkeling mogelijk te maken.

Persoonlijke ontwikkeling

Een goede kindercoach, lifecoach of counselor op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en stress kan goed schakelen tussen de beide rollen. Het zou een goede counselor geen moeite moeten kosten om als coach op te treden en ook andersom is er een switch mogelijk. Coaching en counseling behoren niet direct tot de alternatieve geneeswijzen, al zorgt u er met counseling wel degelijk voor dat u de eigen persoon gebruikt om tot het herstel van de balans te komen.

Een counselor is in ieder geval een professionele hulpverlener, die oplossingsgericht werkt. Daarnaast zorgt hij of zij voor:

  • Het accent op een goede onderlinge vertrouwensrelatie
  • Respect voor de eigen beslissingen van de cliënt
  • Een gedegen opleiding en set vaardigheden
  • Een analyse en controle van de eigen vaardigheden en praktijkvoering

Op die manier zijn coaches en counselors in staat om de juiste betrouwbaarheid en zekerheid te bieden, op basis waarvan coaching en counseling het meest effectief is. Een lifecoach of coach op het gebied van angermanagement dient ervoor te zorgen dat u zich als cliënt kunt ontwikkelen, of dat u meer inzicht krijgt in de gevolgen van stress of de mogelijkheden op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Lees meer over coaching en counseling:

Waarbij kunnen coaching en counseling worden ingezet?
Welke methodes binnen coaching en counseling bestaan er?
Brancheverenigingen coaching en counseling
Wat is de ABvC en erkennen verzekeraars de beroepsvereniging?


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een coach
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken