De ABvC is de Algemene Beroepsvereniging voor Counseling. Het is een landelijke organisatie die in 1997 werd opgericht. Dat betekent dat de vereniging inmiddels beschikt over een uitgebreide ervaring. De vereniging heeft zo’n 700 leden en slaagt er onder andere daardoor in erkenning te krijgen van verschillende zorgverzekeraars. Dit is van belang, aangezien die erkenning ervoor zorgt dat je de behandelingen door aangesloten leden kunt laten vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen.

Doelstellingen van de ABvC

Benieuwd naar de doelstellingen van de ABvC? De Algemene Beroepsvereniging voor Counseling stelt zich onder andere tot doel om counseling in Nederland bekendheid te geven, op een professionele wijze te ontwikkelen en te bevorderen. Daarnaast wil de vereniging counseling voor iedereen toegankelijk maken en de kwaliteit bewaken.

Verder wil de ABvC counseling op nationaal niveau vertegenwoordigen, ervoor zorgen dat counseling in Nederland ook op internationaal niveau mee kan spelen en samenwerkingen tot stand brengen tussen de vereniging en andere instanties met soortgelijke doelstellingen. Op die manier moet counseling een brede rol kunnen spelen als alternatieve geneeswijze.

Counselling en psychosociale hulpverlening

Counseling maakt in landen als Engeland en Amerika volledig deel uit van de psychosociale hulpverlening. In Nederland bestaat er momenteel erkenning door een groot aantal zorgverzekeraars, al kan dat natuurlijk altijd beter. Counseling helpt het evenwicht van cliënten te herstellen, op basis van vertrouwen en een professionele werkwijze gericht op het herstel.Counseling geldt vaak als een ondersteuning voor een regulier traject binnen de gezondheidszorg, er is wat dat betreft niet automatisch sprake van alternatieve geneeskunde.


De ABvC ondersteunt de counselor om deze wijze van behandelen nog beter op de kaart te zetten. De vereniging doet dat onder andere door erkenning aan te vragen bij de verschillende zorgverzekeraars. Op die manier ontstaat er dekking vanuit de aanvullende zorgverzekering, waardoor cliënten de kosten daarvoor niet (volledig) zelf hoeven te betalen. Bovendien zorgt de vereniging er door middel van een gedragscode en kwaliteitsrichtlijnen voor dat de aangesloten behandelaars een kwalitatief goede behandeling of ondersteuning bieden.

Erkenning door zorgverzekeraars

sessie bij een coachEen groot aantal zorgverzekeraars erkent de ABvC. Het gaat om AnderZorg, BeSured, CZ, CZdirect, De Friesland Zorgverzekeraar, De Goudse Verzekeringen, Delta Lloyd, Kiemer, Lancyr + Ik, OHRA, United Consumers, Univé en VGZ. Het betekent dat er bij die verzekeraars dekking bestaat vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het is desalniettemin altijd verstandig om bij je eigen verzekeraar na te gaan of je kunt rekenen op dekking voor counseling.

Lees meer over coaching en counseling:

Wat is coaching en counseling?
Waarbij kunnen coaching en counseling worden ingezet?
Welke methodes binnen coaching en counseling bestaan er?
Brancheverenigingen coaching en counseling


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

 1. Mw. E. Kessels

  Goede middag,
  Ik zou graag gebruik maken van psycho sociale therapie van een bij uw vereniging aangesloten therapeut. Ikzelf ben al vele jaren uitgebreid verzekerd bij Menzis.
  Heeft uw vereniging een overeenkomst met Menzis ?

  Ik hoor graag van u,

  Mw. E. Kessels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *