Op het gebied van coaching en counseling zijn er een aantal beroeps- en brancheverenigingen actief, waarbij coaches en counselors zich kunnen aansluiten. Het gaat bijvoorbeeld om de:

  • NOBCO – Nederlandse Orde van Beroepscoaches
  • LVSC – Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching
  • St!R – Richting Registratie
  • ABvC – Algemene Beroepsvereniging voor Counseling
  • NAC – Nederlandse Associatie voor Counseling


De NOBCO is een belangenorganisatie voor beroepscoaches, net als voor iedereen waarvoor coaching een belangrijk onderdeel van het werk uitmaakt. Tot de coaches en registercoaches van deze organisatie behoren onder andere oud-studenten van het Europees Instituut. Daarnaast is de LVSC een pro-actieve beroepsvereniging die zich hardmaakt voor de ontwikkeling van het professioneel begeleiden. Er is sprake van een vakblad en de organisatie organiseert workshops en congressen. Daarnaast is het een kenniscentrum en richt het zich op het behoud van de kwaliteit binnen de vakvereniging. Op het gebied van coaching kennen we ten derde St!R, de Stichting Registratie die zich vooral toelegt op de kwaliteit van coaches en supervisors.

Op het gebied van counseling onderscheiden we de ABvC en de NAC. De ABvC krijgt de laatste jaren meer naamsbekendheid, al is counseling in Nederland nog niet zo groot als bijvoorbeeld in Engeland of Amerika. De organisatie erkent onder andere de Opleidingen tot Master Counselor van het Europees Instituut, waardoor zich bij de organisatie bovendien oud-studenten bevinden. Tenslotte kennen we in Nederland de NAC. De associatie voor counseling zet zich in voor de inzet van alle talenten binnen de Nederlandse werkzame groep van counselors. De organisatie staat voor een hoge mate van professionaliteit en stelt behoorlijk strenge eisen aan haar leden.

Lees meer over coaching en counseling:

Wat is coaching en counseling?
Waarbij kunnen coaching en counseling worden ingezet?
Welke methodes binnen coaching en counseling bestaan er?
Wat is de ABvC en erkennen verzekeraars de beroepsvereniging?


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!