De beste natuurlijke voedingsmiddelen en supplementen voor een sterk immuunsysteem 

Een sterk immuunsysteem is belangrijk om je lichaam fit en gezond te houden. Het zorgt ervoor dat je lichaam bestand is tegen virussen en infecties.

Voedingssupplementen - Unsplash

Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam tegen deze ziektekiemen kan vechten en dat je minder vatbaar bent. Allerlei verbindingen in je lichaam, van organen tot de kleinste cellen, vormen samen je immuunsysteem. Deze staan constant met elkaar in verbinding en communiceren met elkaar om bedreigingen van buitenaf de baas te zijn.

Wanneer je immuunsysteem niet helemaal werkt zoals het zou moeten werken, dan zijn er manieren om het te versterken. Een gezonde levensstijl is daarvoor altijd de basis. Soms kun je de natuur een handje helpen. Er zijn genoeg natuurlijke voedingsmiddelen of supplementen die je immuunsysteem een boost kunnen geven. 

Een gezonde basis voor een sterk afweersysteem

Een gezonde basis is dus belangrijk voor een sterk en fit lichaam. Dit betekent dat je in de basis gezonde voeding in je lichaam stopt. Een gezond en gevarieerd dieet waarbij je iedere dag genoeg groente en fruit tot je neemt zodat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Daarnaast is het goed om voldoende te bewegen, dus iedere dag minstens een half uur lekker buiten wandelen bijvoorbeeld en het liefst ook intensievere trainingen om je hartslag lekker omhoog te krijgen. Zorg voor voldoende frisse lucht, dus maak regelmatig een ommetje om wat buitenlucht in te ademen.

Ook genoeg slaap is erg belangrijk om je lichaam tot rust te brengen, niet roken en zo min mogelijk alcohol. Probeer stress te vermijden, want stress kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem onder druk komt te staan.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende water binnen te krijgen. Je lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water en het is dus noodzakelijk om je lichaam goed gehydrateerd te houden. Het zorgt er ook voor dat je afvalstoffen worden afgevoerd.

Wanneer kan je immuunsysteem een oppepper gebruiken?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je kan merken dat je immuunsysteem wel een oppepper kan gebruiken. Je merkt het vaak al aan het feit dat je je voor een langere periode niet fit voelt. Je bent veel moe en lijkt maar terugkerende klachten te hebben zoals verkoudheid, ontstekingen of maagproblemen.

Dit zijn signalen dat je immuunsysteem verzwakt is en op die manier heb je alleen maar meer kans om ziek te worden. Wanneer je dit merkt, dan is het belangrijk weer terug te keren naar de basis van een gezond eetpatroon, voldoende beweging en genoeg slaap. 

Welke vitaminen zijn belangrijk voor een sterk immuunsysteem?

Een aantal vitaminen zijn zeer belangrijk om je immuunsysteem sterk te houden. Het gaat voornamelijk over vitamine B, C en D. Je kunt dit halen uit voeding. Vitamine C is hoge mate te vinden in citrusvruchten, zoals bijvoorbeeld sinaasappels. Vitamine B12 is belangrijk voor een sterk immuunsysteem en is alleen te vinden in dierlijke producten.

Wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, dan is het heel belangrijk om dit dus middels supplementen aan te vullen. Vitamine D krijgen we tot ons door zonlicht. Daarom is het belangrijk om vooral in de wintermaanden extra vitamine D te slikken. 

Natuurlijke middelen die je kunnen helpen

Naast vitaminen zijn er nog andere natuurlijke middelen die je kunnen helpen je immuunsysteem te versterken. Denk hierbij aan supplementen die rechtstreeks uit de natuur komen en een helende werking kunnen hebben voor je lichaam.

Het is een prettig idee dat je geen gekke chemische stoffen hoeft te gebruiken om je lijf sterk en gezond te houden. Belangrijk om te onthouden is wel dat supplementen altijd een aanvulling zijn op een gezond eetpatroon en dat het absoluut geen vervanging is. Dit soort producten gebruik je dus om je afweersysteem een handje te helpen, maar de basisregels blijven altijd van kracht.

Een product waar je misschien nog niet eerder over gehoord hebt is shilajit. Shilajit wordt ook wel bergzweet genoemd. Dit klinkt natuurlijk niet heel aantrekkelijk, maar het heeft ermee te maken dat shilajit op grote hoogte in de bergen tussen de kieren van rotsen te vinden is. Het is rijk aan mineralen en fulvinezuur, een antioxidant met een ontstekingsremmende werking. Het is een dikke substantie, dat later wordt verwerkt tot (onder andere) een poeder.

Shilajit wordt al eeuwen gebruikt in de eeuwenoude, ayurvedische geneeskunde. Het is gaat hierbij om het in balans brengen van lichaam een geest. Het voordeel van shilajit is dat je op een natuurlijke manier een boost geeft aan je immuunsysteem. Het kan daarnaast ook nog positief bijdragen aan het verlagen van stress, bij maagproblemen en het geeft je meer energie.