De zorgverzekering: wat is nu wat?

Het is twijfelachtig of Nederlanders wel voldoende kennis hebben om afgewogen keuze te maken voor een zorgverzekering. Zo luidt de conclusie van een onderzoek naar de zorgkennis van de gemiddelde Nederlander. Pijnpunten die in het onderzoek naar voren komen zijn vooral gebrek aan kennis over: de verschillende soorten polissen, het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico en welke zorg onder welke verzekering valt. Hoe dit nu echt allemaal zit, leggen wij nu aan je uit.

vraagtekenBron: pixabay / TeroVesalainen

De basis

De zorgverzekering in de vorm waarin wij hem nu kennen bestaat sinds 1 januari 2006. Zorgverzekeringen dekken noodzakelijke op genezing gerichte zorg. De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Er zijn drie typen basisverzekeringen in Nederland; de naturapolis, restitutiepolis en de combinatiepolis.

Bij een naturapolis is de verleende zorg verzekerd, mits jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener. Vaak kun je hierbij kiezen uit een aantal zorgverleners waar de verzekeringsmaatschappij afspraken mee heeft gemaakt. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze uit alle zorgverleners, en de vergoeding gaat tot marktconforme bedragen. De combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis.

Aanvullende pakketten

Naast de verplichte basisverzekering hebben zorgverzekeraars ook aanvullende verzekeringen. Hiermee kun je zorg die niet in het basispakket valt toch verzekeren. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten wat onder de basisverzekering valt en wat onder de aanvullende. Zo vallen huisartsen en spoedeisende hulp onder de basisverzekering, maar fysiotherapie of brillen en lenzen onder de aanvullende verzekering. Ook alternatieve geneeswijzen vallen onder de aanvullende zorgverzekering.

Eigen risico versus eigen bijdrage

Een ander punt waar veel onduidelijkheid over bestaat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Veel consumenten halen deze twee door elkaar en begrijpen de verschillen niet. Voor sommige zorgkosten geldt dat je altijd een deel zelf moet betalen; dit is de eigen bijdrage. Voorbeelden hiervan zijn kraamzorg en zittend ziekenvervoer. Het eigen risico betaal je over alle kosten die je maakt voor zorg uit de basisverzekering.

Gebruik je zorg die onder de basisverzekering valt, dan betaal je altijd de eerste € 385,- per kalenderjaar zelf. Het eigen risico kun je indien gewenst verhogen tot € 885,-. Wanneer je zorg verbruikt, betaal je dus eerst een groter bedrag zelf. Hier staat echter wel een korting op de maand- of jaarpremie tegenover. Het verhogen van je eigen risico kan dus voordelig zijn, wanneer je geen of weinig zorg verwacht te gebruiken. Denk hierbij wel goed na of je het geld voor het betalen van het eigen risico altijd achter de hand hebt.

De beste keuze

Basiskennis over bovenstaande zaken is nodig zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken voor de bij hun situatie best passende zorgverzekering. Hoe kun je bepalen welke verzekering het beste past bij je persoonlijke situatie? Begin ten eerste met het maken van een lijstje waarop je noteert welke zorg je verwacht nodig te hebben. Ga ten tweede na of je deze zaken onder de basisverzekering of onder een aanvullend pakket vallen. Dan wordt het tijd om de zorgverzekering te vergelijken. Zo zie je direct wat voor jou de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *