Helaas komt dementie maar al te vaak voor bij ouderen. Wel kan je het proces van dementie vertragen of zelfs voorkomen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we lichamelijk gezond blijven, en geestelijk volledig aftakelen als we ouder worden. Daarom is er in het laatste decennia veel onderzoek naar dementie gedaan.

Onderzoeken

Terwijl het onderzoek naar het effect van geheugentraining op dementie en alzheimer nog volop bezig is. Wel zijn er al een aantal onderzoeken uitgevoerd, die lijken aan te tonen dat het regelmatig uitvoeren van een aantal oefeningen, om je hersenen actief te houden en je geheugen te stimuleren, ervoor zorgen dat je minder kans loopt op dementie.

Een van de grootste onderzoeken was het ‘Active’-onderzoek. Hier werden bijna 3000 gepensioneerde ouderen van 65 jaar of ouder voor uitgenodigd. Zij deden 10 keer per week hersentrainingen en dat 5 weken lang. De resultaten hiervan waren ongelofelijk: de deelnemers leken tot 5 jaar na de laatste trainingssessie een betere score te halen dan de leeftijdsgenoten die geen deel hadden genomen aan dit onderzoek. Daarnaast hadden de ouderen minder moeite met het onderhouden van hun leven. Zij konden beter met geld om blijven gaan en hun huishouden beter beheren.

De effectiefste oefeningen

Er zijn ontelbaar veel manieren om je hersenen te trainen. Het beste advies is om een bepaald spelletje of oefening te kiezen die je zelf leuk vindt om te doen. In dit geval is het namelijk makkelijker om deze oefeningen ook daadwerkelijk elke week te blijven doen.

Het hoeft niet altijd een spel te zijn. Iets nieuws leren helpt ook al, misschien wil je wel een nieuwe taal leren, of leren te werken met computers. Hoe nieuwer het onderwerp is en hoe groter de uitdaging, hoe beter de training is voor je brein.

Pure geheugenoefeningen zijn ook goed voor je brein. Bijvoorbeeld telefoonnummers uit je hoofd leren of alle grote steden uit Europa leren. Als je van films houdt kun je ook alle acteurs van een film opsommen. Dit lijkt misschien nutteloos maar dit is heel goed voor je brein. Vind je het niet leuk om op deze manier geheugenoefeningen te doen, dan zijn er genoeg alternatieven om je geheugen te trainen.

Dan heb je ook nog de spelletjes die we meestal doen om de tijd te doden. Denk dan bijvoorbeeld aan sudoku’s, scrabble, schaken of houten denkpuzzels. Dit soort spellen worden vaak gegeven door bedrijven of scholen als relatiegeschenk.

Als laatste kan je de oefening met de vijf W’s doen. Je haalt herinneringen op uit het verleden en probeert de vijf W’s te herinneren. De vijf W’s zijn: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Dit is het leukst om te doen met vrienden. Samen oude herinneringen ophalen.

Tot slot

Niemand wil dementie, zeker als je met deze spelletjes de kans erop kan verminderen, waarom zou je deze spelletjes dan niet doen?


Navigatie:
Partners
Partnerlinks