Wat is doxycycline?

Doxycycline bestrijdt bacteriële infecties als tetracycline-antibioticum. Dit zijn huid- en luchtweginfecties, maar ook infecties van de darmen en geslachtsorganen. Dit middel kan ook helpen bij de behandeling van volgende ziektes: lymeziekte, de ziekte van Weil, Q-koorts, hazenpest, malaria… U kan doxycycline kopen in (oplos)tabletten, capsules en injecties.

Waarvoor gebruiken?

Indien u op reis gaat naar een land waar de malariamug voorkomt, kunt u doxycycline gebruiken om malaria te voorkomen. Ook voor de Lymeziekte heeft doxycycline een preventieve werking. Dit middel helpt verder bij huidaandoeningen (acne, kaakontsteking…) en geslachtsziekten (chlamydia, gonorroe en syfilis). Uw arts kan verder doxycycline voorschrijven bij luchtweginfecties (longontsteking, middenoorontsteking, keelontsteking…).

Doxycycline kopen

Gebruik

Het gebruik van dit middel is afhankelijk van de aandoening waarvoor u dit middel gebruikt.

– Malaria
Neem 1 tablet per dag in voordat u op reis vertrekt. Doe dit 1 tot 2 dagen voor uw reis. Eens aangekomen, dient u elke dag 1 pil te nemen. Dit tot 28 dagen na terugkeer.
– Lymeziekte
Na het verwijderen van de teek, dient u binnen de 3 dagen doxycycline in te nemen.
– Andere aandoeningen
Uw arts zal een specifieke kuur voorschrijven. Doorgaans is dit 1 tot 3 weken. Er zijn ook kuren tot 1 jaar. Dit is meestal bij huidaandoeningen. Neem de volledige kuur uit voor een effectieve werking.

Inname

Neem de tabletten en capsules rechtopstaand of zittend in met een glas water. Ga zeker niet liggen, om te voorkomen dat de tabletten de slokdarm beschadigen. Oplostabletten lost u eerst op in een glas water. Neem capsules niet in met voeding, melk- of zuivelproducten. Neem ze daarom best 1 uur voor het ontbijt of 2 uur erna in. Injecties zal de arts toedienen. Raadpleeg de bijsluiter voor wat u moet doen indien u een dosis vergeet in te nemen.

Na ongeveer 1 à 2 uur zullen de capsules en tabletten beginnen werken. Een injectie daarentegen, treedt meteen in werking. De stof verspreidt zich na inname via het bloed over heel het lichaam. Na een paar dagen verminderen de klachten van de infectie.

Hoe effectief is Doxycycline?

Doxycycline is effectief om infecties van de huid, longen en andere aandoeningen te behandelen. Ook preventief voor lymeziekte en malaria. Dit middel werkt alleen indien u de kuur volledig uitneemt. Doe dit ook als u zich genezen voelt. Er kunnen nog steeds bacteriën in het lichaam aanwezig zijn. Doxycycline heeft wisselwerkingen met verschillende medicijnen. Raadpleeg daarom steeds een arts voordat u dit middel gebruikt. Doe dit ook indien u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Mogelijke bijwerkingen
Bij gebruik van Doxycycline kan u misselijk worden. Neem dan de tabletten in met wat voeding. Doe dit niet bij capsules. Verder kan slijmvlies ontsteken en uw huid irriteren. Dit komt voor bij 1 op 100 mensen. Zelden kan u hoofdpijn krijgen, moeite met slikken, spierpijn, snelle hartslag… (minder dan 1 op 100 mensen).
Let op: een Doxycyclinekuur maakt uw huid gevoeliger voor UV-licht. U kan sneller verbranden in de zon. Blijf dus weg uit zon en gebruik geen zonnebank.