Dry Needling of Acupunctuur: wat is voor mij de beste optie?

Wat is dry needling   |   Voordelen   |    Nadelen   |   Verschil met acupunctuur   |   Wat kies ik

Dry needling is een behandelmethode die verband houdt met acupunctuur. Dry needling kan als (beperkte) behandelvorm binnen de acupunctuur gezien worden, maar wordt vaak ook als losstaande behandelwijze beschreven.

Wat is dry needling ?

Dry needling is een behandelvorm die steeds meer wordt toegepast. Deze genees- of behandelwijze is het beste samen te vatten als een ingreep waarbij door de behandelaar (vaak fysiotherapeut), met behulp van een naald één acupunctuurpunt (triggerpunt, Ashipunt oftewel pijnpunt) wordt aangeprikt.

In sommige gevallen worden meerdere naalden in dezelfde buurt gebruikt om de werking te versterken. Er komt (net als bij de meest toegepaste acupunctuurvormen) geen olie of andere vloeistof bij kijken, vandaar de naam dry -needling.

Dry needling technieken

Dry needling heeft als doel het ontspannen van spieren en ontspannen van pijnpunten of spierspasmes. Om dit te bereiken, blijven de naalden enige tijd in het aangeprikte pijnpunt staan. De totale tijdsduur hangt af van je persoonlijke situatie en de beoefenaar in kwestie. Een behandeling duurt ongeveer een half uur tot uur.

Er zijn daarnaast ook dry needling technieken waarbij de naalden niet in de huid blijven, maar telkens in en uit worden gebracht. Die methode zou er ook voor moeten zorgen dat de trigger points worden geraakt.

Een derde variant is een versie die de non-trigger point-methode wordt genoemd. Deze techniek behandelt méér dan alleen de plekken waar de behandelde pijn heeft en prikt ook spieren in de omgeving ván het pijnpunt. Beoefenaars die deze techniek toepassen, gaan er vanuit dat pijn iets is dat een groter gebied bestrijkt – en niet alleen één specifiek deel van een spier.

Door het prikken komen er endorfinen en andere neurotransmitters vrij, waardoor pijn met begeleidende verschijnselen, zoals hoge spierspasmen en doorbloedingsstoornissen, mede worden behandeld.

Dry needling is dus een symptomatische behandeling in tegenstelling tot de klassieke acupunctuur, die holistisch is en die niet alleen het symptoom, maar de hele persoon behandeld.

Dry needling wordt steeds meer toegepast door fysiotherapeuten, maar kan ook onderdeel zijn van een acupunctuur behandeling.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Dry needling moet zorgen voor meer ontspannen spieren en het vermijden van een bepaalde mate van stijfheid. In aanvulling daarop leidt de behandeling ook tot toename van lichamelijke flexibiliteit. De toegepaste technieken verschillen in sommige gevallen.

Wat zegt de wetenschap over dry needling?

Wetenschappelijke onderzoeken naar dry needling zijn nog beperkt. Enkele onderzoeken wijzen uit dat dry needling een geschikte methode kan zijn voor het behandelen van milde tot matige pijnklachten.

Sommige studies sluiten een placebo-effect uit (een positief psychisch effect door simpelweg een vertrouwen in de behandeling) waar anderen de effecten van dry needling vergelijken met iets simpels als het rekken en strekken van de spieren.

Wat zijn de nadelen van dry needling?

Dry needling heeft weinig bijeffecten. De effecten die mogelijk optreden, zijn bloedingen, blauwe plekken en een tijdelijke pijnlijkheid rondom de plaatsen waar is geprikt. Het gebruik van niet-steriele naalden kan meer problemen opleveren, waaronder infecties.

Daarnaast kan beperkte kennis van de anatomie tot grotere problemen leiden zoals een klaplong. Let op: dit is geen volledige opsomming van alle mogelijke complicaties. Bespreek voor een volledig op jouw toegespitst beeld altijd de behandeling met je behandelaar.

Waarin verschilt dry needling van acupunctuur?

Bij dry needling worden triggerpunten, die meestal verdikt en pijnlijk zijn, aangeprikt. Dry needling is in tegenstelling tot acupunctuur een symptoom therapie en niet holistisch (behandeling van de gehele persoon in plaats van alleen de klacht).

Dry needling is in de meestel gevallen dus gericht op het (korte termijn) verlichten van de pijnklacht, maar is als losstaande behandeling vaak niet voldoende gericht op de oorzaak van de problemen.

Dry needling of acupunctuur: wat kies ik?

Wie twijfelt tussen een dry needling – of een acupunctuurbehandeling doet er goed aan om zichzelf af te vragen waarvóór hij of zij de behandeling nodig heeft. Dry needling kan op de korte termijn erg effectief zijn in het verlichten van spierpijnen. Acupunctuur is meer gericht op herstel en behandelt de persoon in zijn geheel.

Bij twijfel is het raadzaam om zowel een acupuncturist als een therapeut die dry needling uitvoert te consulteren en te kijken bij welke behandeling het meeste effect te verwachten valt.

Lees meer over acupunctuur:

Wat is acupunctuur?
Bij welke klachten en ziekten helpt acupunctuur?
Acupunctuur als preventieve behandeling
Welke methodes voor acupunctuur bestaan er?
Branchevereniging voor acupunctuur
Boeken over acupunctuur

Bronnen

Dunning J, et al. Dry needling: A literature review with implications for clinical practice guidelines. Physical Therapy Reviews. 2014.

Geist K, et al. Clinical effects of dry needling among asymptomatic individuals with hamstring tightness: A randomized controlled trial. Journal of Sport Rehabilitation. 2016;26:6:507-517.

Hinman RS, McCrory P, Pirotta M, et al. Acupuncture for chronic knee pain. A randomized clinical trail. JAMA Network, 2014,312(13):1313-1322.

Kietrys D, et al. Effectiveness of dry needling for the upper-quarter myofascial pain: a systematic review and meta-analysis. Jounal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy. 2013;43:620-634.

World Health Organization. Acupuncture: Review and Analysis of Reports on Controlled Clinical Trials. 2002.

Zhuang Y, Xing JJ, Li J, Zeng BY, Liang FR. History of acupuncture research. International Review of Neurobiology. 2013;111:1-23.

Inhoudelijke controle door dr. R.E. Wong Chung, arts-acupuncturist en oud Neuroloog-Psychiater, mei 2020. Geschreven door Boy Tijbosch.
Vind een acupuncturist
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken