De effecten van Saxenda tegen obesitas en de voordelen van medische kostenreductie

Obesitas is een wereldwijd gezondheidsprobleem dat miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het is in verband gebracht met tal van gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker. 

Obesitas - Unsplash

In de afgelopen jaren hebben medische professionals zich steeds meer gericht op farmaceutische interventies zoals Saxenda (liraglutide), om obesitas te helpen bestrijden bij patiënten die hun levensstijl niet kunnen of willen veranderen. Dit artikel bespreekt de geweldige effecten van Saxenda tegen obesitas en de voordelen die het kan opleveren in termen van medische kostenreductie.

Wat doet Saxenda met ons lichaam?

Saxenda is een injecteerbaar medicijn ontwikkeld door Novo Nordisk voor gewichtsbeheersing. Het werkt door een hormoon na te bootsen dat van nature in ons lichaam voorkomt, genaamd glucagon-like peptide 1 (GLP-1). 

GLP-1 helpt de eetlust en het verzadigingsniveau te reguleren, zodat we ons verzadigd voelen nadat we minder voedsel hebben gegeten dan normaal. Door dit hormoon te stimuleren met medicatie zoals Saxenda, kunnen mensen hun calorie-inname verminderen zonder zich beroofd te voelen of trek te hebben in ongezond voedsel.

Veelbelovende resultaten door Saxenda

De resultaten van klinische onderzoeken met Saxenda zijn tot nu toe veelbelovend. Studies tonen aan dat degenen die het gebruikten meer gewicht verloren dan degenen die een placebo kregen gedurende een periode van 56 weken – in combinatie met dieet- en bewegingsadviessessies. 

Bovendien ervoeren personen die het gebruikten ook significante verbeteringen in bloeddrukmetingen in vergelijking met degenen die dat niet deden. Nóg een bewijs van de doeltreffendheid ervan – als behandelingsoptie tegen obesitas.

Is Saxenda alleen voor mensen met obesitas (BMI >30)?

Dit geneesmiddel wordt ook gebruikt door mensen met een BMI van minder dan 30, maar boven de 27. Saxenda wordt dan alleen niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar blijkt net zo effectief te zijn als bij mensen met obesitas. Dit receptplichtige geneesmiddel is alleen te verkrijgen via een arts. 

De mensen die dit geneesmiddel niet vergoed krijgen, kunnen Saxenda kopen bij een cosmetisch kliniek – na een afspraak met een arts. 

Lagere medische kosten op lange termijn

Op lange termijn worden de medische kosten lager, als gevolg van verbeterde algehele gezondheidsresultaten bij patiënten die met dit medicijn worden behandeld versus patiënten die een andere afvalmethode kiezen. 

Studies uit de Verenigde Staten suggereren dat langdurig gebruik kan leiden tot besparingen van $3 miljard per jaar in alle zorgomgevingen als slechts 10 procent van de daarvoor in aanmerking komende volwassenen het medicijn krijgt voorgeschreven – in plaats van uitsluitend te vertrouwen op traditionele methoden, zoals dieet- en trainingsprogramma’s of chirurgische ingrepen. 

Aangezien de meeste verzekeringsmaatschappijen ten minste een deel van de kosten dekken, kunnen veel mensen bovendien nog meer geld besparen terwijl ze nog steeds een effectieve behandeling krijgen.

Zijn er meer voordelen dan alleen gewicht verliezen?

Naast het helpen van mensen die willen afvallen door de onderdrukking van de eetlust en verbeterde metabole efficiëntie, zijn er nog andere voordelen verbonden aan het gebruik van Saxenda.

Zo zijn er aanwijzingen dat het gebruik van Saxenda op meerdere gezondheidsaspecten effectief kan zijn dan alleen het verminderen van het lichaamsgewicht. Onderzoek wijst uit dat het mogelijk risicofactoren kan verminderen die verband houden met hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II, slaapapneu en hypertensie. Deze potentiële toegevoegde voordelen ondersteunen verder het gebruik binnen de klinische praktijkrichtlijnen voor de behandeling van obesitas.

Over het algemeen zijn er meerdere redenen waarom Saxenda moet worden beschouwd als een belangrijk hulpmiddel binnen elke alomvattende benadering van het aanpakken van zwaarlijvigheid onder de volwassen bevolkingen van vandaag. Het vermogen om hongersignalen te onderdrukken en tegelijkertijd de metabolische functie te verbeteren, maakt het bijzonder aantrekkelijk. Helemaal in vergelijking met hoe moeilijk traditionele methodes vaak zijn om overtollig lichaamsvet kwijt te raken. 

Bovendien maakt de betaalbaarheid in combinatie met potentiële besparingen op de lange termijn, in termen van toekomstige medische kosten, het nog aantrekkelijker als potentiële oplossing voor het beheersen van dit groeiende volksgezondheidsprobleem wereldwijd.