Waarbij kan EMDR worden ingezet?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing behoort tot de diverse soorten alternatieve geneeswijzen en vormt in verschillende gevallen een geschikte behandeling, een EMDR therapeut kan in uw specifieke geval nagaan of het verstandig is om hier gebruik van te maken. U kunt bij EMDR in ieder geval denken aan:

  • Verwerkingsproblemen
  • Complexe trauma’s
  • Angsten en fobieën


Daarnaast is EMDR geschikt voor kinderen en de jeugd in meer algemene zin, tot aan adolescenten. Wanneer zij te maken krijgen met pestervaringen, een medische situatie of het plotseling verlies van een dierbare heeft dat een diepe impact. 80% van de kinderen verwerkt dit op eigen kracht, zo’n 20% slaagt daar echter niet in. Het kan verder gaan om bijvoorbeeld seksueel misbruik, lichamelijk geweld, verwaarlozing, een verkeersongeluk of een bepaalde ramp.

emdr behandeling traumaEen behandeling is goed geschikt bij verwerkingsproblemen, het gaat bij veel mensen om bijvoorbeeld misbruik, een brand of een overval. Andere gebeurtenissen met een schokkende impact kunnen het verlies van een geliefde of het verlies van een baan zijn. Krijgt u een diagnose van een ernstige ziekte of bent u het slachtoffer van mishandeling? Het is in die gevallen verstandig om contact op te nemen met een EMDR therapeut, een Eye Movement Desensitization and Reprocessing behandeling kan mogelijk uitkomst bieden om uw nare ervaring(en) te verwerken.

Is er sprake van een meervoudige of langdurige traumatisering? Het valt niet mee om dit op eigen kracht te verwerken, de kans is groot dat verschillende psychische klachten zich opstapelen. Dit kan zich uiten in angst, stemmingsstoornissen, eetstoornissen of bijvoorbeeld een verslaving of problemen met relaties. Dit zijn vaak symptomen van complexe trauma’s, bijvoorbeeld na pesterijen in de jeugd of seksueel misbruik op jonge leeftijd. Het is in die gevallen verstandig om met een EMDR therapeut in gesprek te gaan over de mogelijkheden van een Eye Movement Desensitization and Reprocessing behandeling, in veel gevallen is deze van toegevoegde waarde.


Tenslotte hebben veel mensen met een fobie baat bij een EMDR behandeling, Eye Movement Desensitization and Reprocessing helpt ze om over een angst of een fobie heen te stappen. We worden niet geboren met deze angsten, we bouwen die gedurende ons leven op als het gevolg van nare ervaringen. Dat betekent dat er een mogelijkheid bestaat om hier weer vanaf te komen, door middel van deze innovatieve behandelmethode.

Lees meer over EMDR:

Wat is EMDR?
Branchevereniging EMDR


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *