Wat is Finasteride?

Finasteride is een middel om kaalheid bij mannen te verminderen en helpt ook bij een vergrootte prostaat. Finasteride is de werkzame stof die inwerkt op de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. U kan Finasteride kopen in tabletten met 1 of 5 mg finasteride. 1 mg wordt gebruikt bij kaalheid en 5 mg bij prostaatvergroting.

Waar wordt Finasteride voor gebruikt?

Finasteride zal haargroei stimuleren bij kaalheid. Kaalheid kan op vroege leeftijd voorkomen en emotioneel belastend zijn voor de persoon in kwestie en het zelfbeeld negatief beïnvloeden. Een behandeling met finasteride kan hier aangewezen zijn.
Finasteride helpt ook bij prostaatvergroting. Deze stof laat de prostaat minder groot worden en bijgevolg verkleinen. Door een vergrootte prostaat vernauwt de urinebuis en kan u plasproblemen ervaren (kleine hoeveelheden plassen, minder plasdruk…). Dit zorgt voor ongemak en kan voornamelijk ’s nachts heel vervelend zijn. Indien een aanpassing in leefgewoontes (’s avonds minder drinken, plas ophouden…) onvoldoende helpt, kan u dit middel gebruiken. Vraag steeds uw arts om advies.

Finasteride kopen

Hoe werkt Finasteride?

Kaalheid
Kaalheid ontstaat door een overgevoeligheid van de haarzakjes op dihydrotestosteron (DHT). Dit is een hormoon dat het lichaam produceert uit testosteron. Het remt de haargroei. De stof Finasteride gaat de werking van DHT tegen. Het haar zal weer groeien op plaatsen waar de haargroei eerder stopte. Een dosis van 1 mg is hier geschikt.

Vergrootte prostaat
Opnieuw laat DHT de prostaatklier groeien. Finasteride zorgt ervoor dat DHT niet omgezet wordt uit testosteron. Als er minder DHT in het lichaam aanwezig is, zal de prostaat weer verkleinen. De urinebuis heeft geen vernauwing meer en u zal terug beter kunnen plassen. Een dosis van 5 mg is hier geschikt.

Gebruik

Neem één tablet per dag in. Het uur van inname maakt niet uit. Slik de filmomhulde tabletten in één keer door. Raadpleeg uw arts over de juiste dosis en duur van de kuur. Nam u te veel in van dit middel, neem dan contact op met uw arts.
Let op: indien uw partner zwanger is, dient u tijdens geslachtsgemeenschap een condoom te gebruiken. Finasteride komt in het sperma en is schadelijk voor de baby.

Hoe effectief is Finasteride?

Finasteride is effectief om kaalheid bij mannen en prostaatvergroting te verminderen. Indien u mentaal moeite heeft met kaalheid, kan u Finasteride innemen voor uw welbevinden. Indien de behandeling aanslaat, ziet u na 3 tot 6 maanden effect. Weet dat wanneer u stopt met dit medicijn, de nieuwe haren binnen het half jaar ook terug zullen verdwijnen.
Bij prostaatvergroting en bijkomende plasproblemen, merkt u resultaat na 2 tot 6 maanden. U zal terug beter kunnen plassen. Neem een voorgeschreven kuur steeds volledig uit.

Mogelijke bijwerkingen
Finasteride 1 mg: verminderde erectie, verlaagd libido, depressie… Stop met gebruik van dit middel indien u ademhalingsmoeilijkheden, slikproblemen, zwelling van het gezicht, de tong of keel… ervaart.
Finasteride 5 mg: huiduitslag, jeuk, netelroos. Ook seksuele stoornissen krijgen na stoppen met dit medicijn is mogelijk. Impotentie is hier een voorbeeld van. U kan ook een verlaagd libido ervaren. Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming van bijwerkingen.