Wat is Fluconazol?

Fluconazol is een middel om schimmels en gisten te bestrijden. Schimmels van de huid, organen, slijmvliezen en nagels. Het is de generieke variant van Diflucan (medicijn door Teva). U kan Fluconazol kopen in capsules van 50 mg of siroop.

Waar wordt Fluconazol voor gebruikt?

Gebruik Fluconazol bij schimmel-en gistinfecties van de huid, organen, nagels en slijmvliezen. Dit middel helpt ook bij infecties van de mond en slokdarm (spruw). Verder kunnen huidinfecties met de Leishmania-parasiet, voetschimmel, ringworm en pityriasis versicolor verholpen worden met dit medicijn. Schimmelinfecties ontstaan wanneer de huid minder goede bescherming biedt. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een geïrriteerde of beschadigde huid, een weke, vochtige huid… Schimmels uiten zich vaak in roodheid, een jeukende huid, schilfers…

Fluconazol kopen

Hoe werkt Fluconazol?

Ergosterol is nodig om de celwanden van de schimmels intact te houden. Zonder deze stof lopen de celwanden leeg en zullen de schimmels afsterven. Fluconazol remt de aanmaak van Ergosterol in de wanden van de schimmels. Raadpleeg uw arts voor een juiste dosis. Soms dient u dagelijks een dosis in te nemen, soms maar 1 tot 3 keer per week. Afhankelijk van de soort schimmel/gist en zijn hardnekkigheid. Maak een voorgeschreven kuur zeker af.

Gebruik

– capsules innemen met water, yoghurt of vla
– niet kauwen op de capsules
– Siroop afmeten met meetspuit (bijgeleverd)

Duur van de kuur per aandoening:

• Schimmelinfectie van de huid: 2 tot 6 weken
• Candida-gistinfectie van vagina of eikel: 1 keer 1 capsule, soms 3 dagen later nog 1.
• Schimmelnagel: 3 tot 12 maanden.
• Leishmania-parasiet: ongeveer 6 weken.
• Schimmelinfectie van organen: enkele weken tot maanden.
• Spruw: 1 tot 4 weken.
• Pityriasis versicolor: 2 tot 4 weken.

Hoe effectief is Fluconazol?

Fluconazol is effectief om gist- en schimmelinfecties te bestrijden. Neem een kuur volledig uit. Enkel dan wekt dit middel effectief. Bij vroeger stoppen, kunnen er nog levende gisten en schimmels overblijven. Neem de kuur ook uit als u zich beter voelt en geen klachten meer heeft.

Fluconazol heeft een wisselwerking met verschillende medicijnen. Medicijnen voor antistolling, hiv, tuberculose, hartklachten, epilepsie en hepatitis C. Ook een combinatie met alprazolam, darifenacine, tofacitinib, midazolam en vincristine is niet aan te raden. Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming.
Met dit middel kan u alcohol drinken en met de auto rijden. Gebruik het echter niet lang wanneer u zwanger bent of borstvoeding geeft. Eenmalige inname is toegestaan en niet schadelijk.

Mogelijke bijwerkingen
Maag-en darmklachten, hoofdpijn, huiduitslag (jeuk, roodheid), slaperig voelen. Verder kan u haaruitval merken, een droge mond krijgen of een leveraandoening krijgen. Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes zijn mogelijk. Verder kan u een tintelend gevoel in handen en voeten ervaren, koorts krijgen en beven en trillen. Raadpleeg de bijsluiter voor een volledige opsomming.