Gestalttherapie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is Gestalttherapie?

Gestalttherapie helpt cliënten die psychische problemen ervaren met betrekking tot zichzelf of hun omgeving. Het gaat dan bijvoorbeeld om cliënten die depressief zijn, een burn out ervaren of last hebben van problemen met hun identiteit. De therapie helpt daarnaast een ieder die meer van zijn of haar eigen leven wil maken. Het is duidelijk gericht op persoonlijke ontwikkeling.


Gestalttherapie vertoont enkele overeenkomsten met EMDR therapie. wat is GestalttherapieDe klachten die cliënten ervaren liggen vaak in het verlengde van elkaar. Het helpt bij psychische klachten, al kunnen die ook psychosomatisch van aard zijn. De klachten zijn vaak terug te voeren op verstoringen in de ontwikkeling naar een evenwichtige persoonlijkheid. Deze gedachte gaat er vanuit dat een evenwichtige persoonlijkheid de basis vormt voor een gezond en gelukkig leven, waarin we in contact staan met zowel onszelf als met onze omgeving.

Waarbij kan Gestalttherapie ingezet worden?

Deze alternatieve therapie biedt uitkomst wanneer er sprake is van een conflict met uzelf of met uw omgeving. Vindt u het lastig om na te gaan wie u bent en waar u voor staat, of komt u terecht in een conflict met een collega en slaagt u er niet in om dit uit te praten? Krijgt u een raar gevoel in uw maag iedere keer dat u die collega tegenkomt? De Gestalttherapie helpt u uzelf weer in balans te brengen, waardoor u het conflict kunt uitpraten en het tevens mogelijk blijkt om de situatie naar anderen te herstellen.

Werkwijze binnen de Gestalttherapie

Een therapeut gaat samen met u aan de slag om uzelf te verkennen en na te gaan waar er sprake is van lastige confrontaties. Gevoelens, gedachten en impulsen vormen samen met de stem, het lichaam en de taal mogelijkheden om na te gaan waar eventueel sprake is van problemen, om die te behandelen.


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *