Op jongere leeftijd denkt men nog weinig na over later. Alle spieren en gewrichten werken dan nog optimaal. Je voelt je vitaal en ziet geen reden waarom dit op latere leeftijd anders zou zijn zolang je een gezonde levenswijze behoudt. Pas op latere leeftijd begin je te merken dat je toch niet zo onoverwinnelijk was als je dacht en begint ouderdom een rol te spelen in het dagelijkse leven. De trap op gaan is ineens niet meer zo makkelijk als het 10 jaar geleden was. Alle wandelingen die je hebt gemaakt, de bergen die je hebt beklommen en alle uren in sportschool vertalen zich ineens in slijtage van je gewrichten. Dit kan voor stijfheid en pijn zorgen. Hoewel dit moeilijk te behandelen is zijn er alternatieve geneesmethoden waar veel positieve geluiden vandaan komen.

Acupunctuur

Artrose komt vaak voor in de knie en in de heup. Dit zijn gewrichten die erg belangrijk zijn bij het lopen. Door de pijn en stijfheid blijft men vaker thuis en vermijd onnodige lichaamsbeweging. Dit terwijl lichaamsbeweging juist bedraagt aan het verminderen de intensiteit van de artrose. Acupunctuur kan veel bijdragen bij het verlichten van de pijn waardoor beweging in een dagelijks leven een minder grote uitdaging wordt. In deze Chinese geneeskunde gelooft men dat zij de kwaliteit van de botten kunnen stimuleren voor en bepaalde energie in het lichaam vrij te maken. Dit moet er voor zorgen dat de artrose niet verergerd. Ook de spieren rondom de gewrichten worden behandeld waardoor de spieren soepel blijven en een betere doorbloeding krijgen. Alles bij elkaar zorgt voor meer energie, een betere doorbloeding en verlichting van de pijn. Afhankelijk van de zorgverzekeraar kan het zelfs zijn dat deze behandelingen worden vergoed. Misschien wel het proberen waard?

Aziatische massages

Mensen met artrose of reuma wordt vaak aangeraden om zich wekelijks te laten masseren. Dit draagt bij aan zowel pijnverlichting als het vergroten van de bewegingsvrijheid. Massages zorgen voor een betere doorbloeding, verwijderen stress uit het lichaam (dit is positief voor de gewrichten) en zorgen voor meer energie waardoor men zich meer vitaal voelt. Omdat er verschillende soorten massages zijn is aan te raden om het soort massage te kiezen waar je het meeste baat bij hebt. Enkele massagesoorten zijn:

Kum Nye

Dit is een Tibetaanse massage die zich richt op ontspanning en beweging van de spieren en gewrichten. Hier zitten ook oefeningen bij die zelf uit te voeren zijn.

Thaise massage

Thaise massage is over het algemeen wat harder doordat er meer druk wordt gezet. Hoewel het misschien niet zo rustgevend is als andere vormen van massage kan het wel erg helpen bij het verlichten van de pijn het het vergoten van de mobiliteit.

Ontspannende massage

Hier worden massagetechnieken gebruikt die vooral ontspannend zijn. De massage is niet te hard en voelt daarom fijn aan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van muziek en aromatherapie om voor optimale ontspanning te zorgen.

Het is erg belangrijk om in beweging te blijven zodat de artrose niet permanent uw mobiliteit verhinderd. Bij sommige ouderen is de artrose zo erg dat zij hun eigen trap in huis niet meer kunnen belopen en een traplift nodig hebben. Door actief te blijven is dit te voorkomen.


Navigatie:
Partners
Partnerblogs