Haptonomie en Haptotherapie

Wat is haptonomie? Haptonomie, je hebt ongetwijfeld wel eens van deze alternatieve geneeswijze gehoord. Maar om nu precies de haptonomie betekenis te duiden blijkt nog niet zo eenvoudig. In dit artikel gaan we in op de vragen wat is haptonomie en wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie. Haptonomie is een manier om in […]

Wat is haptonomie?

Haptonomie, je hebt ongetwijfeld wel eens van deze alternatieve geneeswijze gehoord. Maar om nu precies de haptonomie betekenis te duiden blijkt nog niet zo eenvoudig. In dit artikel gaan we in op de vragen wat is haptonomie en wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie.


Haptonomie is een manier om in contact te komen met je gevoel en dus met je diepere zelf.
Om de ware haptonomie betekenis en deze leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven te begrijpen, zijn twee begrippen van belang: contact en gevoel.haptonomie haptotherapie
Het eerste zintuig dat zich in een mens ontwikkelt is tastzin. Het is een zeer directe vorm van contact met je gevoel. Wanneer je nog maar net geboren bent, begin je al met het uitwisselen van gevoelens. Dankzij de tastzin ben je in staat om contact te maken met de ander. Deze eerste aanrakingen, bijvoorbeeld tijdens het voeden, wassen of wanneer je ouders je vasthouden, worden door je lichaam geregistreerd. Naarmate je ouder wordt, slaat je lichaam steeds meer gevoelservaringen op.

Je lichaam beschikt met andere woorden over een eigen geheugen van gevoelservaringen. Dat geheugen is van invloed op de manier waarop jij in contact treedt met de ander. Je doet dit vaak onbewust. Vaak ook spelen ‘wetmatigheden’ een rol. Je doet dingen omdat het zo van je verwacht wordt. Niet alleen hebben we nu de vraag wat is haptonomie beantwoord, maar ook de herkomst van het woord haptonomie verklaard. Een samenvoeging van de Griekse woorden ‘Hapsis’ en ‘Nomos’. Hapsis betekent gevoel of tast, Nomos, wet of norm.

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie?

Zowel de haptonoom als de haptotherapeut hebben hun basis in de leer die werd ontwikkeld door Frans Veldman. De vraag wat het verschil is tussen haptonomie en haptotherapie, vindt zijn antwoord vooral in de genoten opleiding. De haptonoom is een specialist die op haptonomische basis werkt. Hij mag zich haptonoom noemen nadat hij een basisopleiding heeft gevolgd. De haptotherapeut daarentegen moet een hbo-opleiding hebben afgerond. Hij is dan ook een officiële zorgverlener die is aangesloten bij de beroepsvereniging VVH.

Bewust worden van je gevoel

De haptotherapeut stelt een diagnose en maakt op basis daarvan een behandelingsplan. Het doel van de therapie, waar zowel de aanraking als het gesprek onderdeel van zijn, is om iemand bewust te laten worden van zijn eigen lichamelijk gevoel. Het moet ervoor zorgen dat leven en lichaam weer in balans komen. Door te voelen ontstaat er een verbinding met jezelf, met de ander en de wereld om je heen. Is dit vermogen om te voelen niet goed ontwikkeld of geblokkeerd dan kan dit leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Door een goede haptotherapie leer je hoe je kunt omgaan met onder meer pijn, stress, angst en slaapstoornissen.

De haptonoom en de haptotherapeut helpen je om je bewust te maken wat je werkelijk van binnen voelt. En daarmee zijn we terug bij de haptonomie betekenis: luisteren naar je gevoel en in contact komen met jezelf.

Lees meer over haptonomie:

Waarbij kan haptonomie worden ingezet?
Behandeling op basis van haptonomie
Boeken over haptonomie
Branchevereniging haptonomie

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Vind een haptonoom
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken