Je hebt inmiddels een idee waarbij haptonomie kan worden ingezet. Maar hoe gaat zo’n behandeling haptonomie of een behandeling haptotherapie nu eigenlijk in zijn werk? Wat doet een haptonoom precies en welke haptonomie oefeningen vinden er zoal plaats? Dat zijn de vragen die in dit artikel aan de orde komen.

Behandeling haptotherapie

Een behandeling haptonomie of haptotherapie bestaat meestal uit een aantal verschillende afspraken. De haptotherapeut zal tijdens de eerste afspraak een gesprek met je voeren waar de focus ligt op ervaringsgerichte situaties. Hierin spelen het contact en de beleving daarvan een belangrijke rol. Hij brengt aan de hand van dit gesprek de hulpvraag in kaart en zoekt vervolgens naar een passende behandeling.
Vaak zijn er meerdere sessies nodig om tot de juiste uitgangspunten te komen. Naast het feit dat de therapeut en de patiënt elkaar tijdens deze sessie beter leren kennen, gaat de haptotherapeut na hoe iemand omgaat met zichzelf en met anderen en hoe dit wordt ervaren in de lichamelijkheid.
Na de evaluatie van de eerste 3 sessies wordt bepaald of een verdere behandeling wenselijk is. Indien de patiënt of de haptotherapeut twijfelt of haptotherapie de beste behandeling is, kan de therapeut besluiten om de patiënt door te verwijzen naar een andere specialist en voor een behandeling te kiezen die beter aansluit bij de hulpvraag.

Wat doet een haptonoom?

Als een behandeling op basis van haptonomie wel geschikt blijkt te zijn, wordt een vervolgafspraak gemaakt. De patiënt gaat nu daadwerkelijk een therapie volgen.
Om op een adequate manier om te gaan met de klacht of het probleem is het van belang dat tijdens de behandeling haptonomie de focus verschuift van het probleem naar de persoon zelf. De patiënt moet zijn eigen vermogens leren ontdekken.behandeling haptonomie
Zoals al eerder aangegeven, speelt gevoel, waarneming en gewaarwording een belangrijke rol bij de haptonomie. Tijdens de verschillende sessies is het dan ook de bedoeling dat de patiënt gaat ervaren wat hij voelt, hoe hij daarop reageert en welke rol dit speelt in het contact met anderen.

De therapeut zal daarbij een aantal haptonomie oefeningen toepassen. Je moet daarbij naast de gesprekken denken aan positiebepaling. Hierbij krijgt de patiënt inzicht in het feit hoe hij zijn plek inneemt en wat de invloed daarvan is op het dagelijks leven. Daarnaast speelt de aanraking een voorname rol. Door middel van een respectvolle aanraking van de therapeut leert de patiënt naar zichzelf te kijken.
Hij wordt gestimuleerd om hoofd en gevoel van elkaar te onderscheiden, en meer te vertrouwen op zijn eigen gevoel. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat de patiënt op een andere manier zal omgaan met zichzelf en de personen uit zijn omgeving waardoor de balans in zijn gevoelsleven wordt hersteld.

Lees meer over haptonomie:

Wat is haptonomie?
Waarbij kan haptonomie worden ingezet?
Boeken over haptonomie
Branchevereniging haptonomie

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

  1. Tina Gulien

    Geeft Haptonomie ook verbetering bij de ziekte van Parkinson.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *