Vereniging van Haptotherapeuten

Professionele haptotherapeuten zijn grotendeels ondergebracht bij de Vereniging van Haptotherapeuten, de VVH. Dit is de landelijke, Nederlandse beroepsvereniging voor uitoefenaars en een prima startpunt om een vakkundige haptotherapeut te vinden.

Haptonomie is een relatief nieuwe vorm van alternatieve geneeskunde : hij werd pas halverwege de twintigste eeuw werd ontdekt. De toepassing ervan beperkte zich toentertijd nog tot met name beroepen binnen de welzijns- of gezondheidszorg. Haptonomie was toen ook nog geen begrip an sich: er werd doorgaans gesproken over behandelingen op haptonomische basis

Dat veranderde grotendeels toen Frans Veldman er zijn roeping van maakte en haptonomie introduceerde bij een breder publiek. Hij richtte in 1964 de Academie voor Haptonomie en Kinesionomie op, waarna haptonomie landelijk een zichtbare vlucht nam. Toch duurde het nog tot 1993 tot er een beroepsvereniging rondom haptonomie werd opgericht. De Vereniging van Haptotherapeuten, de VVH, kwam in dat jaar tot wasdom, waarmee het beroep haptotherapeut voorgoed werd geïnstalleerd binnen de alternatieve geneeskunde.

Haptonomie heeft sinds 1993 een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De term word herkend én erkend binnen de eerstelijns gezondheidszorg. Daardoor is indirect ook een speciaal keurmerk voor vakkundige haptotherapeuten in het leven geroepen: GZ-Haptotherapeut .

De branchevereniging haptotherapie

De Vereniging van Haptotherapeuten anno nu

De Vereniging van Haptotherapeuten is ook nu de landelijke beroepsvereniging voor alle haptotherapeuten – dus niet haptonomen – die hun vak beroepsmatig uitoefenen. Professionals die bij de VVH zijn aangesloten, moeten voldoen aan verschillende eisen op het gebied van professionaliteit, kundigheid en kennis. De hoogte van deze eisen is vergelijkbaar met de eisen die worden gesteld aan beroepsbeoefenaars in de eerstelijnsgezondheidszorg.

De Vereniging van Haptotherapeuten is daarmee ook de beste plaats om je zoektocht naar een professionele haptotherapeut te beginnen. Kijk op www.haptotherapeuten-vvh.nl voor meer informatie óf check het praktijkenoverzicht van www.geneesjewijzer.nl.

Lees meer over haptonomie:

Wat is haptonomie?
Waarbij kan haptonomie worden ingezet?
Behandeling op basis van haptonomie
Boeken over haptonomie

Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

1 comment

  1. Gerda

    Het klopt dat de VVH dé branchevereniging is, maar er zijn ook veel haptotherapeuten aangesloten bij de beroepsverenigingen NFG en NVPA. Zij hebben dezelfde opleiding gevolgd, voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen, zijn ook opgenomen in een register, en ook hun behandelingen worden door bijna alle verzekeraars vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *