Hoe Ayurveda jou kan helpen met gezondheidsproblemen

Ayurveda is trendy de laatste tijd, je ziet het overal verschijnen, maar we weten lang niet altijd wat het nou eigenlijk inhoudt en hoe het jou nou eigenlijk van dienst kan zijn. Daarom wil ik je vandaag goed uitleggen wat Ayurveda precies is en hoe het jou kan helpen.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een levenswijze die oorspronkelijk uit India komt en waarbij het allemaal draait om in balans te zijn. Naar schattingen is de levenswijze al 5.000 jaar oud en hebben volkeren als de Grieken, Romeinen, Chinezen en Egyptenaren er al gebruik van gemaakt.

Het principe van Ayurveda is gebaseerd op het geloof in het bestaan van drie bio-energetische krachten, wat ook wel dosha’s genoemd worden. Het is een beetje hetzelfde idee als bij Yin en Yang, alle levende wezens bestaan uit een combinatie van deze drie krachten.

De eerste kracht is Vata, de kracht van beweging. De tweede heet Pitta, de kracht van transformatie. De laatste kracht heet Kapha, de kracht van structuur.

Naast de dosha’s gelooft men ook in het bestaan van vijf elementen: Water, lucht, aarde, vuur en ether.

Elk mens wordt volgens Ayurveda geboren met een unieke combinatie van de elementen en de dosha’s. Een persoon kan dus natuurlijk meer Vata in zich dragen terwijl iemand anders meer Pitta draagt. Dit zal ook effect hebben op de persoonlijkheid en gezondheid van elk persoon.

Een ziekte of niet lekker in je vel zitten wordt volgens Ayurveda veroorzaakt door een verstoring van een balans in de dosha’s, en dus kan het herstellen van deze balans je ook weer beter laten.

De drie dosha’s

Op het internet kun je genoeg testen vinden om erachter te komen welke van de drie dosha’s jij vooral in je draagt, maar ik heb de eigenschappen van de drie dosha’s ook in deze blog op een rij gezet. Misschien weet je zo direct welke Dosha jij bent.

Vata is de eerste, de kracht van beweging. Vata hoort bij de elementen lucht en ether. Het is een kracht die hard en helder is en bewegend uiteraard. Personen met Vata als hun grootste dosha zijn over het algemeen fijngebouwd en niet heel sterk. Het zijn nieuwsgierige mensen die houden van afwisseling. Van nature eten ze niet heel veel, vooral niet tegelijkertijd.

Dan de Pitta mensen, de dosha die hoort bij vuur. Pitta is warm, zacht scherp en fijn. Deze personen hebben een roodachtige huid, soms met sproeten, en ze hebben wel wat spieren. Vaak hebben ze groene ogen. Het zijn warme mensen die goed de leiding nemen en veel passie in zich dragen.

Als laatste zijn er nog de Kapha mensen. Kapha hoort bij de elementen aarde en water, het is een langzame kracht die vast en stabiel is. Deze personen houden logischerwijs van stabiliteit en verantwoordelijkheid. Meestal hebben ze grote blauwe ogen en een sterke immuniteit en uithoudingsvermogen.

Misschien herken jij jezelf duidelijk in een van de dosha’s, maar vaker zijn mensen een combinatie van twee dosha’s. Ook kan je een perfecte balans van alle drie zijn.

Waar Ayurveda bij kan helpen

Problemen die kunnen worden veroorzaakt door een onbalans in de dosha’s zijn bijvoorbeeld hormonale problemen, stress, problemen met de spijsvertering, vermoeidheid en niet lekker in je vel zitten.

Het komt erop neer dat problemen waar je niet echt een oorzaak voor aan kan wijzen te maken kunnen hebben met de dosha’s.

Hoe helpt Ayurveda?

Ayurveda helpt doordat een Ayurveda specialist voedingsadvies zal geven, en adviseert over het gebruik van bepaalde kruiden, die de dosha’s weer in balans brengen. Een massage kan ook onderdeel zijn van een Ayurveda behandeling, maar meestal wordt er een advies gegeven over jouw levensstijl en hoe je hiermee beter in je vel kan komen te zitten.

Is Ayurveda verzekert via mijn zorgverzekering?

Ayurveda is een alternatieve geneeswijze. Je kunt alternatieve geneeswijzen meeverzekeren in je zorgverzekering, maar je krijgt geen standaard dekking vanuit je basisverzekering. Je hebt dus een aanvullende verzekering nodig om Ayurveda vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar.

Verschillende verzekeraars bieden verschillende dekkingen aan. Bij sommige aanvullende verzekeringen zul je nog wat moeten bijleggen, omdat niet 100% gedekt wordt of omdat er een maximaal bedrag per behandeling wordt uitgekeerd van bijvoorbeeld € 50. Niet getreurd, bij enkele aanbieders worden al jouw behandelingen volledig vergoed. De premies voor dekking van alternatieve geneeswijzen verschillen veel. Houd daar dus goed rekening mee bij de keuze voor een nieuwe zorgverzekeraar aan het eind van het jaar. Op sommige websites zoals Poliswijzer kun je vergelijken en filteren op dekking voor alternatieve geneeswijzen. Belangrijk als je van plan bent om gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen.

Nieuwsgierig geworden? Op Geneesjewijzer vind je meer informatie over Ayurveda en vind je verschillende Ayurveda behandelaars in Nederland.

Vind een ayrvedisch therapeut
bij jou in de buurt

Bij geneesjewijzer.nl zijn er honderden praktijken aangesloten. Je vindt dus altijd een praktijk bij jou in de buurt.

Bekijk praktijken